Savjet nacionalnih manjina: Očuvati romski jezik i kulturu

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Povodom 5. novembra - Svjetskog dana romskog jezika, Savjet nacionalnih manjina BiH podsjeća na potrebu očuvanja romskog jezika i kulture, kao i na obavezu organizovanja nastave na romskom jeziku u školama u BiH.

Savjet nacionalnih manjina BiH podsjeća na činjenicu da je poštivanje i učenje maternjeg jezika zagarantovano svim manjinama u BiH kroz Evropsku povelju o zaštiti regionalnih i manjinskih jezika.

 

"Nažalost, u našoj zemlji romska istorija, kultura i jezik još nisu dio nastavnog procesa, niti je obezbijeđen dovoljan broj predavača romskog jezika u školama u BiH", saopšteno je iz Savjeta nacionalnih manjina BiH.

 

S tim u vezi, kroz odgovarajuće programe na nivou BiH, kao i na nižim nivoima vlasti, potrebno je raditi na edukaciji nastavnog kadra s ciljem da se u BiH, gdje je to moguće i gdje postoji interesovanje romske zajednice, u nastavni program uvede izučavanje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture.

 

U BiH, kao i u cijelom svijetu, 5. novembar obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika. Ovaj datum ustanovljen je odlukom Uneska i obilježava se od 2015. godine u svim zemljama u kojima žive Romi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana