Satirično veče „Kod kuće je najgore“ u utorak

S. Đ.
Satirično veče kao omaž Petruu Krdu
Satirično veče „Kod kuće je najgore“ u utorak

KOZARSKA DUBICA - U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Cepter hotela, u Kozarskoj Dubici će u utorak, 26. decembra biti održano Satirično veče, omaž Petruu Krdu, pod nazivom „Kod kuće je najgore“.

Učesnici su Miladin Berić, Živko Vujić, Gojko Mandić i Goran Vrtunić Daks, a inicijator manifestacije je Zoran M. Kos.

-Posjetioce očekuju i gosti iznaneđenja, kao i nastup članica KUD-a „Dubičanke“, a ulaz je slobodan – najavili su organizatori.

Centar za informisanje i kulturu je medijski pokrovitelj Satirične večeri koja će biti održana u Zepter hotelu sa početkom u 19 časova.

Petru Krdu (25. septembar 1952 — 30. april 2011) bio je srpski pjesnik, esejista i mislilac rumunskog porekla, koji je pisao na srpskom i rumunskom jeziku, a bavio se i novinarstvom, prevođenjem i slikarstvom. Rođen je u južnobanatskom selu Barice, a fakultetsko obrazovanje stekao je u Bukureštu. Kao novinar Radio-televizije Vojvodine bio je autor mnogih intervjua sa najpoznatijim književnicima svijeta. Bio je književnik sa novim pogledom na izdavaštvo, poeziju i unapređivanje domaće kulturne scene.

Petru Krdu je zajedno sa Vaskom Popom ustoličio Književnu opštinu Vršac (KOV) kao izdavačku kuću i kulturnu instituciju vidljivu izvan granica Srbije. U sećanje na to je u Vršcu nastala manifestacija „Dani Petrua Krdua”. KOV je dugo godina imao sjedište u kući Jovana Sterije Popovića.

Najpoznatije pjesničke knjige Petrua Krdua su Ljubičasto mastilo, Škola izgnanstva, zatim knjiga eseja Druga istorija bića. Pisao je na srpskom i rumunskom jeziku.

Na njegovu inicijativu KOV je objavio sabrana djela Jovana Sterije Popovića na srpskom jeziku, a Sterijinih Rodoljubaca na francuskom i engleskom. Osnovao je časopis Kovine, koji objavljuje različite nekomercijalne i često alternativne pjesnike i književnike, sa kojim sarađuju i najeminentniji srpski pisci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana