Sastanak direktorica Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS: Teatar fest neće biti u junu

A. G.
Sastanak direktorica Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS: Teatar fest neće biti u junu

BANjALUKA – Direktorica Narodnog pozorišta RS Maja Dodig i direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković sastale su se juče kako bi sagledale okolnosti i rezultate rada nacionalnih teatara u doba pandemije virusa korona.

- Djelujući na internetu, sa onlajn emitovanjem snimaka pozorišnih predstava obje kuće su na osnovu broja pregleda korisnika “Jutjuba” naišle na veliku pažnju gledalaca i svakako potvrdile da umjetnost može da se odupre izazovu nemilog vremena. Ne gubeći kontakt sa svojom publikom, naprotiv, svakodnevnom komunikacijom sa svim generacijama gledalaca oba pozorišta su bila svojevrsno utočište i ohrabrenje ljudima da ostanu kod kuće i provedu vrijeme uz teatar. Nadajući se da će uskoro proći vanredne okolnosti zbog kojih su pored izvođenja predstava sa repertoara, obustavljene i probe budućih predstava, obje direktorice su saglasne da će pozorišta sa velikim entuzijazmom nadoknaditi izgubljeno – saopšteno je iz Narodnog pozorišta RS.

Članovi oba umjetnička ansambla ne dolaze u Pozorišta, pa je i ova neplanirana pauza motiv više da glumci svojom igrom i pozitivnom energijom što prije izađu pred svoju publiku, dodaje se u saopštenju.

- Iako je sasvim izvjesno da ovogodišnji Teatar fest neće biti održan u junu u Narodnom pozorištu se nadaju da će 90. sezona nacionalnog teatra Republike Srpske biti na visokom nivou zadatka ovog jubileja i da će se različitim programskim sadržajima dostojanstveno i svečano obilježiti devet decenija postojanja – navedeno je u saopštenju.

Pred Dječijim pozorištem Republike Srpske takođe je dilema o mogućem otkazivanju Međunarodnog pozorišnog festivala za djecu, koji bi 19. put trebalo da bude otvoren u oktobru.

- Ukoliko države učesnice budu u režimu zatvorenih granica kolege iz cijelog svijeta neće biti u prilici da doputuju u Banjalu, ali ukoliko naša Pozorišta budu nesmetano radila, Festival će u nekom drugačijem obliku svakako zaslužiti pažnju javnosti i svoje publike – dio je saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana