Šarlota Bronte ispred svog vremena

Priredila: Aleksandra Madžar
Šarlota Bronte ispred svog vremena

London - Obilježavanje dvjesta godina od rođenja britanske književnice Šarlote Bronte počelo je u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu otvaranjem izložbe njenih ličnih predmeta, portreta i rukopisa.

Izložba posvećena najstarijoj od tri sestre Bronte, čiji su zajednički radovi postali sam krem engleskog literarnog klasičnog djela, posebnu pažnju je posvetila životu autorke romana "Džejn Ejr", napisanog 1847. godine.

Na izložbi je predstavljena i lična prepiska književnice, njeni crteži i izvodi iz njenog dnevnika.

Šarlota, Emili i En izdale su najprije zbirku poezije pod pseudonimom. Uprkos činjenici da knjiga nije tada privukla neku posebnu pažnju, sestre su nastavile da pišu. Šarlota je pod menom Karer Bel objavila svoja prva dva romana.

Šarlota Bronte postala je svjetski poznata po romanima "Džejn Ejr" (1847), "Širli" (1849), "Vilet" (1853) i po djelu "Profesor" koje je napisano prije "Džejn Ejr", ali je objavljeno posthumno 1857. Emili Bronte je postala slavna po knjizi "Orkanski visovi" (1847), a En djelom "Agnes Grej" (1847) i "Stanarka napuštenog zamka" (1848). Sve tri sestre su mlade preminule od posljedica tuberkuloze.

Šarlotina djela su poprilično kritikovana. Dosta se spekulisalo u ono vrijeme da li je Karer Bel stvarno bio muško ili žensko.

Njen brat Branvel, jedini sin u porodici, umro je od hroničnog bronhitisa izazvanog pićem u septembru 1848. godine mada je Šarlota bila ubijeđena da je za njegovu smrt kriva tuberkuloza. Emili i Ana umrle su od tuberkuloze decembra 1848, odnosno maja 1849. godine.

Šarlota i njen otac su tada ostali sami. Zbog uspjeha njenog romana "Džejn Ejr" izdavači su je ubijedili da posjeti London, gdje je otkrila svoj pravi identitet i gdje je počela da se kreće u malo višim društvenim slojevima, sprijateljivši se sa tadašnjim velikim engleskim piscima.

Neobične sestre

Sestre su još kao djevojčice bile inspirisane očevom bibliotekom opremljenom djelima pisaca kao što su Volter Skot, Lord Bajron. Zajedno su počele da izmišljaju priče i nepoznata kraljevstva. Šarlota i Branvel su napisali priču o svojoj izmišljenoj zemlji Angriji. Neke sage tih priča i dan-danas postoje i bude radoznalost istoričara i biografa zato što otkrivaju način razmišljanja članova porodice Bronte u njihovim najranijim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana