Sarita Vujković za “Glas Srpske”: Transformacija muzeja ključ razvoja savremene umjetnosti u Srpskoj

Milanka Mitrić
Foto: N. Mićević

BANjALUKA - Muzej savremene umjetnosti prije nekoliko dana dobio je arhitektonsku nagradu 45. Salona arhitekture, u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i to za novi enterijer ove ustanove, u okviru kojeg se nalazi i prva specijalizovana javna biblioteka za umjetnost u Republici Srpskoj.

Priznanje je dodijeljeno za autorski projekat koji potpisuju dr Milica Lopišić i dr Pavle Stamenović s Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a prema riječima direktorice Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarite Vujković, sve do sada urađeno predstavlja motivaciju za nastavak adaptacije i rekonstrukcije, čime će biti omogućena kompletna vidljivost cijelom projektu koji se odvijao kroz tri glavne smjernice, a koji daje nove sadržaje i funkcionalnije korištenje objekta.

- Prva smjernica jeste ta što je prostor muzeja prilagođen sa savremenim standardima za čuvanje umjetničkih djela i izlaganje savremene umjetnosti. Druga je očuvanje istorijske zgrade i njene konfiguracije koja je usvojila nove tehnologije zaštite objekta, ali i logičan i udoban pristup svim odjeljenjima muzeja. Treća je da savremeni muzej intenzivno komunicira i s umjetnicima - rekla je Vujkovićeva za “Glas Srpske” i dodala da priznanje i muzej čini vidljivijim i dostupnijim za javnost i zajednicu.

Kada je riječ o javnoj specijalizovanoj biblioteci, Vujkovićeva ističe da ona zajedno sa čitaonicom predstavlja dio njihovog istraživačkog centra, koji je samo dio sadržaja koji transformacija muzeja treba da donese. Nakon osnivanja centra, muzej je postao i naučno-istraživačka baza, čiji cilj je da unaprijedi institucionalnu saradnju u naučnom i stručnom smislu. Ta saradnja usmjerena je na razvoj savremene umjetnosti i visokog obrazovanja.

- Sa ciljem ostvarenja saradnje, prije nekoliko dana, potpisan je sporazum o uspostavljanju naučno-istraživačke baze između Univerziteta u Banjaluci, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Ovaj sporazum se odnosi na veći stepen obrazovanja studenata univerziteta, te daje osnov za uspostavljanje naučno-nastavne i umjetničke baze i razvoja naučno-istraživačkog rada i kulture ali i jača zajedničku saradnju ovih institucija - kazala je Vujkovićeva i istakla da je na taj način omogućeno zajedničko stručno i organizovano djelovanje, na projektima iz oblasti savremene umjetnosti i kulture.

Posebno je važno, smatra Vujkovićeva, što je nova transformacija Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske ključna za razvoj savremene umjetnosti na prostoru cijele Srpske, jer će svojim sadržajima i  multifunkcionalnim objektom, omogućiti interdisciplinarne pristupe u razvoju nauke i naučno-istaživačkog rada iz kulture.

- MSURS je centralna muzejska ustanova koja u svom radu ima nadležnost u smislu razvoja savremene umjetnosti, edukacije i podrške muzejskim ustanovama, galerijama i kulturnim centrima na prostoru Srpske. Naučno-istraživačka baza povezana sa Univerzitetom u Banjaluci samo je dio te nove transformacije koja ima za cilj da muzej djeluje kao kreativni hab u kome bi bili mogući rezidens programi za umjetnike i naučnike, čvršća povezanost s kreativnim sektorom usmjerenim na razvoj kreativnih industrija i podrška mladim umjetnicima u njihovoj edukaciji i umjetničkoj praksi - zaključila je ona i dodala da muzej čuva najobimniju i najznačajniju umjetničku zbirku u Republici Srpskoj te da je od presudnog značaja da zbirka bude obogaćena značajnim umjetničkim djelima koja predstavljaju kulturnu baštinu našeg vremena i ostavštinu za budućnost.

Biblioteka

Kada je riječ o prvoj javnoj specijalizovanoj biblioteci za umjetnost u Srpskoj, u adaptiranom prostoru muzeja dostupne su knjige sakupljane više od 50 godina, a trenutno upisano 6.500 bibliotečkih jedinica.

- Budući korisnici na našim policama moći će pronaći knjige iz umjetnosti (slikarstva, grafike, dizajna, arhitekture, intermedije itd.) teorije umjetnosti, filozofije, sociologije, antropologije, religije, istorije, kulturne istorije. Pored biblioteke i čitaonice korisnicima će biti dostupna i naša arhiva koja se godinama skuplja - ispričala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana