Sarita Vujković i Jakša Ćalasan za "Glas" o saradnji MSURS i Narodnog muzeja Crne Gore

Branislav Predojević
Sarita Vujković i Jakša Ćalasan za "Glas" o saradnji MSURS i Narodnog muzeja Crne Gore

Netipična izložba “Progoneee me tvoje oči” crnogorskog umjetnika Tadije Janičića koja je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a posjetioci će moći da je pogledaju do 25. avgusta 2024. godine.

Bitno je napomenuti da je izložba realizovana kao rezultat nedavno potpisanog Sporazuma o saradnji između Muzeja i Narodnog muzeja Crne Gore, najznačajnije muzejske institucije Crne Gore. O tome kako je došlo do saradnje i na koji način ove institucije grade kulturni i umjetnički prostor dostupan širokim slojevima stanovništva te njihovo zajedničko kreiranje sadržaja poput izložbe Tadije Janičića za “Glas” govore direktorica MSURS Sarita Vujković i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan.

GLAS: Crnogorski umjetnik Tadija Janičić je povezao Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i vrlo značajnu muzejsku instituciju Crne Gore - Narodni muzej. Na koji način je došlo do saradnje i da li je ovo prva saradnja ove dvije institucije?

VUJKOVIĆ: Posebno nam je zadovoljstvo što imamo priliku da ugostimo umjetnika Tadiju Janičića, koji se svojim umjetničkom radom izdvaja upravo temama kojim se bavi. On briše granice između elitnog i marginalnog te svakoj temi pristupa duhovito i čini se bezbrižno i upravo je ovo razlog što smatram da će banjalučka publika uživati u ovom umjetničkom projektu. Izložbom “Progoneee me tvoje oči” nastavlja se saradnja koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske njeguje unazad nekoliko godina sa ovom značajnom institucijom u Crnoj Gori - Narodnim muzejom Crne Gore. Napomenula bih da je naša saradnja započela još 2017. godine sa izložbom “Prostor, oblik, dodir”, na kojoj su predstavljena djela iz kolekcije našeg Muzeja prilagođena za slijepa i slabovida lica. Takođe bih spomenula i izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni kroz djela umjetnica iz Velike Britanije i regiona, na kojoj su bile uključene i crnogorske umjetnice.

GLAS: Možete li nam predstaviti izložbu “Progenee me tvoje oči” i rad umjetnika Tadije Janičića?

ĆALASAN: Tadija je regionalno poznat umjetnik i mi smo sa njim dugo pripremali i dogovarali se o ovoj izložbi. Saradnja između Muzeja savremene i Narodnog muzeja već postoji, ali nakon potpisanog sporazuma odlučili smo da u ovoj godini zajedničkim snagama realizujemo izložbu “Progoneee me tvoje oči” Tadije Janičića. Na njoj je prikazan Tadijin umjetnički rad unazad deset godina. Izložba je komunikativna, zanimljiva i tjera nas da razmišljamo o svakodnevici, ali i o društvenim i političkim kontekstima. Naziv izložbe predstavlja naziv jednog od njegovih radova, ali i direktno aludira na poznatu pjesmu Zdrava Čolića “Tvoje oči” i samim tim dobija još jedno drugačije viđenje pop kulture i umjetničkog izraza. On je umjetnik koji se jednako dobro “igra” i slikom i riječju, koliko su mu važne riječi i nazivi radova vidjećeta na samoj izložbi. Iskoristio bih priliku da spomenem njegovu sliku “Glad” koja na zabavan način prikazuje “Glovo” dostavljača, čime ukazuje na mentalitet potrošačkog društva i lagodnosti u koju se lako uživjeti.

GLAS: Koliko su važne institucionalne saradnje i kako doprinose razvoju publike?

VUJKOVIĆ: Saradnja institucija regiona je zaista jako važna, jer na taj način podstičemo kulturni razvoj i kulturnu komunikaciju između naših institucija i umjetnika te uspostavljamo međukulturalno razumijevanje i razvijamo relevantne teme u kontekstu razmišljanja o budućnosti svijeta u smjeru kulturnih i umjetničkih sadržaja. Izložbeni projekti pored toga što pružaju mogućnost da se upoznamo sa novim savremenim umjetničkim praksama daju priliku mladim ljudima da pronađu inspiraciju za svoj umjetnički izraz.

GLAS: Umjetnici gotovo uvijek smatraju da nemaju dovoljno izlagačkog prostora, sa kakvim prostorom za umjetnost i umjetnike raspolažu gradovi u Crnoj Gori, posebno na Cetinju?

ĆALASAN: Cetinje je mali grad, ali važno je da se na Cetinju nalazi Narodni muzej Crne Gore. To je muzej kompleksnog tipa koji čini devet zgrada: Istorijski muzej, Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, Mauzolej vladike Danila, Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” i Ateljeom DADO; Etnografski muzej i Arheološki muzej. Muzeji su smješteni u zdanjima koja su kulturno-istorijski spomenici najvećeg značaja. Svi ovi muzeji povremeno priređuju izložbe, ali najčešće se priređuju u Galeriji “Dado Đurić” jednoj modernoj, lijepoj i funkcionalnoj zgradi predviđenoj za izložbene postavke na kojoj mogu da izlažu umjetnici. Ovo je dovoljno za samo Cetinje, za Crnu Goru bilo bi značajno da postoji još adekvatnih prostora za izlaganje, ali se na tome svakako radi.

GLAS: Koliko se naša umjetnička scena razvija i na koji način se umjetnički projekti prikazuju izvan granica naših zemalja?

VUJKOVIĆ: Naša saradnja i generalno umjetnički projekti pokazuju da je regionalna scena vrlo razvijena i dobro povezana, a to vidimo kroz aktivno predstavljanje domaćih umjetnika. Iskoristila bih priliku da dodam da je naš muzej učestvovao u jednom vrlo posebnom projektu, a u pitanju je izložba “Sport u umetnosti. Umetnost sporta” koja je otvorena tokom juna u Kulturnom centru Srbije u Parizu, koja je nastala kao rezultat saradnje Galerije Matice srpske, našeg muzeja i Muzeja Jugoslavije, a realizovana je povodom predstojećeg otvaranja Olimpijskih igara u francuskoj prestonici. Ova izložba pokazuje koliko je važna kontinuirana saradnja institucija koja doprinosi jačanju kulturne i umjetničke scene u lokalnom, ali i regionalnom kontekstu.

GLAS: Koliko su značajne saradnje poput ovih, prije svega za umjetnike iz regiona?

ĆALASAN: Povezivanje je značajno i za umjetnike i za institucije. Ovaj način saradnje nam pomaže u rješavanju određenih zajedničkih problema, donošenju različitih odluka, razvijanju kreativnih ideja, ali i razmjenjivanju iskustva. Posebno nam je drago da komuniciramo unutar regiona, jer se nalazimo zapravo na istom kulturološkom podneblju gdje se ipak najbolje razumijemo. Tako je i za umjetnike važno da svoj umjetnički senzibilitet prvo izgrade na našem podneblju.

Dopadljivo i šarmantno

GLAS: Koliko je banjalučka publika upućena u savremeni izraz kakav ima umjetnik Tadija Janičić?

VUJKOVIĆ: Tadija Janičić je umjetnik koji uživa popularnost među mlađom generacijom umjetnika i publike. Njegov umjetnički izraz je vrlo dopadljiv i šarmantan i sa lakoćom detektuje fenomene naše stvarnosti. S obzirom na to da je umjetnik Janičić i te kako važno ime savremene umjetničke scene, smatram da će banjalučka publika biti zadovoljna, ali da će u njegovim radovima uspjeti da pronađe i odraz vremena u kojem živimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana