Sarita Vujković. Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS za “Glas Srpske”: Umjetnost odgovor na vrijeme u kojem živimo

Milanka Mitrić
Sarita Vujković. Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS za “Glas Srpske”: Umjetnost odgovor na vrijeme u kojem živimo

BANjALUKA – Početkom protekle sedmice nekoliko ustanova kulture u Republici Srpskoj počelo je sa radom, uz poštovanje preporučenih mjera opreza, a jedna od njih je i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Prema riječima direktorice Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković nakon otvaranja u punom kapacitetu, a poštujući smjernice Republičkog štaba za vanredne situacije, fokus rada ove ustanove je na izložbi umjetničkog para “diSTRUKTURA”, postavka “Story Lines”, koja zbog vanrednih okolnosti nije imala zvanično otvaranje. Muzej savremene umjetnosti je otvoren od 7 do 19 časova.

- Smatram da smo se kao kolektiv dobro i brzo prilagodili novonastaloj situaciji i po uvođenju vanrednog stanja, svjesni nemogućnosti da našoj publici predstavimo svoje sadržaje odlučili da muzejske aktivnosti i programe prilagodimo vremenu i  iskoristimo virtuelni prostor za svoju onlajn kampanju. Ono što bih morala istaći i pohvaliti u proteklom periodu je uloga medija u našoj digitalnoj kampanji koji su pokazali veliku zainteresovanost za naše aktivnosti i na najbolji mogući način to prenosili do krajnjih korisnika – kazala je za “Glas Srpske” Vujkovićeva, sa kojom smo razgovarali o pomenutoj kampanji, radu u vremenu pandemije i novoj izložbi koju muzej priprema, a čiji fokus će biti usmjeren na trenutak u kojem živimo i na stvaranje u drugačijim okolnostima.

Prema njenim riječima namjera je da nastave sa pripremanjem izložbenog programa, odnosno postavke koja će biti umjetnički odgovor ovom vremenu.

-  Trenutno pripremamo izložbu naše savremene umjetničke scene koja je zajednički projekat svih kustosa iz MSURS, a koja će sigurno na pravi način odgovoriti na trenutno vrijeme u kome živimo i na to kako se pojedini umjetnici snalaze u ovoj novonastaloj situaciji. Ova izložba će biti i trenutni presjek naše savremene umjetničke scene i pokazatelj raznih smjernica koje naši umjetnici prate i u kojima se razvijaju. Izložba će okupiti preko 20 umjetnika i omogućiće više kustoskih pogleda. Biće koncipirana tako da se u pojedinim segmentima može predstaviti i u drugim sredinama i zbog toga je smatramo izuzetno potrebnom i značajnom - navela je ona.

Tokom trajanja digitalne kampanje u vanrednim okolnostima, predstavljena je aktuelna izložba “Story Lines” i to kao virtuelna šetnja kroz svih šest segmenata postavke. Jedan od segmenata koji je predstavljen je i akcija #Museumasandchill.

- To je akcija usmjerena na korišćenje društvenih medija za promociju muzejskih aktivnosti koje dopiru do publike kod kuće, u okviru koje smo kao mnogi drugi regionalni i svjetski muzeji putem raznovrsnog digitalnog sadržaja pokušali da pomognemo ljudima da se opuste i uklone stres izazvan izolacijom. Ovaj dio smo posvetili najmlađoj publici tako što smo našu prvu knjigu za djecu “Tajni život muzeja” objavili besplatno na našem veb sajtu. Pored knjige na našoj veb stranici objavili smo i pet interaktivnih bojanki sa motivima iz knjige koje je pripremio ilustrator i umjetnik Dragoslav Malinić – navela je ona, pojasnivši i to da je treći segment digitalne kampanje bio usmjeren na promociju digitalne građe iz arhive muzeja.

Taj dio naslovljen je kao “Naše zbirke u vašem domu” i bio je fokusiran na predstavljanje autora čija djela čine kolekciju muzeja, te je tako predstavljeno nekoliko monografija umjetnika koji su činili banjalučku umjetničku grupu “Četvorica”.

Ona se osvrnula i na Evropsku noć muzeja, koja je trebalo da bude održana 16. maja i koja je, odlukom francuskog Ministarstva kulture pomjerena za 14. novembar.

- Pratimo razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa njom pomjerićemo i realizaciju nekih domaćih i međunarodnih projekata, ali isto tako iskoristićemo to vrijeme za obavljanje nekih redovnih muzejskih obaveza za koje ranije nismo imali dovoljno vremena i okrenućemo se osmišljavanju i kreiranju programa u budućnosti – dodaje Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana