Sarajevo film festivala: Zvizdan priča priču o zabranjenoj ljubavi

Mirna Pijetlović
Sarajevo film festivala: Zvizdan priča priču o zabranjenoj ljubavi

Sarajevo - Nagrađivana potresna priča o zabranjenoj ljubavi, film "Zvizdan" reditelja Dalibora Matanića otvorio je u subotu uveče takmičarski program 21. "Sarajevo film festivala".

Film govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj krhkosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča proteže se na tri decenije, a smještena je u dva susjedna sela, čija je istorija opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. 

Film "Zvizdan", rađen u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji, dobitnik je Nagrade žirija na 68. Filmskom festivalu u Kanu, u programu "Izvjestan pogled", kao i Zlatne arene za režiju u Puli. 

U filmu, između ostalih, igra i proslavljena srpska glumica Mira Banjac.

Film donosi tri priče kroz tri različite generacije, a zanimljivo je da su njihove glavne karaktere utjelovili isti glumci, među njima Tihana Lazović i Goran Marković, koji su zajedno s Matanićem, prije projekcije, prošetali crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Želio sam pokazati koliko se istorija konstantno ponavlja, ostavljajući iza sebe mržnju kao trag. Baš zato se treba boriti za ljubav i toleranciju, kao najveće ljudske principe. Bol je u ovom filmu jako važan faktor, jer se ponavlja kao eho kroz sva tri lika u priči. Oni su potpuno različiti, ali kada gledate energiju unutar njih, to je kao emocija jednog bića kroz decenije. Ovdje ne govorimo o Srbima i Hrvatima, već mržnji kroz generacije koju je potrebno prevladati - kazao je Matanić.

Glumica Tihana Lazović istakla je da je ova uloga bila veliki izazov za nju, te da je od samog početka, radeći na ovom filmu, osjetila veliku povezanost sa cijelom ekipom.

Goranu Markoviću, mladom glumcu koji tumači naslovnu ulogu u ovom filmu, ovo je bio debi, jer je do sada uglavnom igrao u pozorištu.

Crvenim tepihom prošetale su i mnoge druge poznate ličnosti, među kojima su, pored ekipe filma "Zvizdan" i glumci filma ovogodišnjeg kanskog pobjednika "Dheepan", reditelja Žaka Odijara, te ekipa filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića.

Festival traje sve do 22. avgusta, do kada će publika biti u prilici da pogleda vrhunska ostvarenja u svim festivalskim programima, a Sarajevo će ugostiti i brojne filmske stvaraoce, među kojima i slavnog Benisija del Tora.

"Ničije dete"

Film "Ničije dete", beogradskog reditelja Vuka Ršumovića, otvorio je u subotu program "U fokusu" 21. "Sarajevo film festivala". Ovo ostvarenje, koje je do sada nagrađeno brojnim nagradama, rađeno je po istinitoj priči o dječaku koji je 1988. godine pronađen u šumi, među vukovima u bosanskim planinama. Ovog divljeg dječaka nazivaju Haris te ga šalju u sirotište u Beograd, gdje počinje proces njegovog socijalizovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana