"Šantićeve večeri poezije" počinju u nedjelju

Srna
Foto: Srna

MOSTAR- Ovogodišnje, 101. "Šantićeve večeri poezije" počinju u Mostaru u nedjelju, 11. oktobra, saopštio je Upravni odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Mostar.

Organizator manifestacije je SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo "Gusle".

Vršilac dužnosti predsjednika SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je na konferenciji za novinare da su se organizatori odlučili da održe manifestaciju, uprkos pandemiji virusa korona, jer je kroz svoje stogodišnje trajanje održavana i u težim vremenima i okolnostima.

Manifestacija će biti održana uz sprovođenje svih propisanih epidemioloških mjera, a neki od događaja, na kojima se očekuje veći broj prisutnih, biće održani na otvorenom.

"Šantićeve večeri poezijež su izrasle u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju i izašle iz okvira pjesničkih večeri, pa tako i ove godine u sedam dana imamo različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja, izložbe", navela je Šagovnovićeva.

Ona je naglasila da "Prosvjeta" i "Gusle" njeguju i čuvaju svoju kulturu i jezik, ali, iznad svega, nastoje djelovati na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić kao čovjek njegovao – slobodi, ljubavi i suživotu, čovjekoljublju i kosmopolitizmu.

"Kroz svoj rad nastojimo sarađivati sa kulturnim institucijama i društvima iz cijelog grada, sa drugim gradovima u BiH i regionu, biti mjesto susreta i saradnje. Tako su i ovogodišnje žVečeriž mjesto saradnje i prijateljstva, što se ogleda kroz program manifestacije", istakla je Šagovnovićeva.

Šagovnovićeva je rekla da će manifestacija biti svečano otvorena u nedjelju, 11. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 18.00 časova.

"Na otvaranju ćemo imati izložbu žNemanjići - rađanje kraljevinež i muzičko-poetski program žNemanjići i Šantićž. Rijeć je o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je snimao RTS povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. I sam Šantić pisao je o Nemanjićima, posebno o Svetom Savi, te ćemo na otvaranju čuti te pjesme koje su široj javnosti možda manje poznate", navela je Šagovnovićeva.

Istog dana biće održana i promocija knjige "100 Sizifovih pravopisnih pravila" i izložba o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis Bojana Jokanovića, te početak "Prosvjetine" škole srpskog jezika, istorije i kulture.

U ponedjeljak, 12. oktobra, biće održana dodjela "Prosvjetine" stipendije "Vladimir Ćorović" i predavanje "Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti" Borjana Mitrovića, te nastup etno-grupe "Sveti Dimitrije".

Jedno veče "Šantićevih večeri" - "Nevesinje - Šantićeva druga kuća" tradicionalno se održava i u Nevesinju, te će u utorak, 13. oktobra, u 19.00 časova u Galeriji "Nevesinje" biti održano poetsko veče i predavanje "Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti" Borjana Mitrovića, u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Nevesinje i lokalne Narodne biblioteke.

Program se nastavlja u srijedu, 14. oktobra, kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biti predstavljena knjiga "Hercegovački vijenac" Gedeona Stajića, a učestvuju pjesnici Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić i moderator Radovan Vučković.

U petak, 16. oktobra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biće održana izložba "Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu", predstavljanje monografije "Stripovijetke", te knjige "Petar Kočić – život i rad", u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a o monografiji i knjizi govoriće Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Zadnje veče je u nedjelju, 18. oktobra, kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biti održana izložba dokumentarne građe "Mostarski književni krug", autora Zlatka Serdarevića.

Serdarević, koji je i član Upravnog odbora "Prosvjete", naglasio je da su tri večeri posvećene Aleksi Šantiću.

"Što se tiče izložbe o žMostarskom kulturnom kruguž, kojem pripadaju Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Svetozar Ćorović, Osman Đikić, spaja nas sa vremenom kada je Mostar imao najblistavije tragove kulturne prošlosti. I današnja slava Mostara se bazira na njihovoj djelatnosti. Taj književni krug je stvorio jake veze i povezao Mostar sa Beogradom, Novim Sadom, Zagrebom, Dubrovnikom. Oni su učinili veliku misiju, a na izložbi će biti postavljena dokumentarna građa koja svjedoči o tome", naveo je Serdarević.

Pokrovitelji manifestacije su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana