Sanja Pupac: Notna priča Vlade Miloševića u muzeju

Aleksandra Madžar
Sanja Pupac: Notna priča Vlade Miloševića u muzeju

Banjaluka - Željela sam da sa muzeološke strane kroz izložbu prikažem rukopise, radove, notna djela, lične stvari i spomen-sobu Vlade Miloševića.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" kustos etnomuzikolog u Muzeju Republike Srpske Sanja Pupac koja je autor izložbe o životu i djelu Vlade S. Miloševića "Život protkan notama - Vlado S. Milošević". Otvaranje ove postavke najavljeno je za 12. april u 19 časova u Muzeju Republike Srpske kao značajan dio manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

- Moj osnovni cilj je da javnosti predstavim i približim zbirku - djela Vlade Miloševića koje baštini Muzej Republike Srpske - kazala je ona.

Istakla je da će biti izloženo mnogo djela ovog velikog pedagoga, dirigenta, etnomuzikologa i kompozitora koji je svojim dugogodišnjim i predanim radom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

- Bila bi velika šteta da ta djela ne budu  prikazana javnosti, i da se publici ne približi muzički opus jednog tako velikog i svestranog kompozitora - dodaje Pupac.

Stalni problem sa kojim se susreću muzičari, muzikolozi i kompozitori je, kaže Pupac, nemogućnost da dođu do stvaralaštva Vlade Miloševića.

- Muzej RS nije mogao da  izda na uvid nešto što nije obrađeno i inventarisano. Nadam se da će to na ovaj način biti prevaziđeno. Sva djela koja su obrađena i popisana biće moguće dobiti i pregledati u elektronskoj formi - kazala je Pupac.

O značaju rada Vlade Miloševića svjedoče mnogobrojni članci njegovih savremenika, kao i veliki broj stručnih i društvenih priznanja koja je dobio tokom dugog i plodonosnog radnog vijeka. Ipak, publika će imati priliku da vidi kratke crte iz njegovog života koje su ga, po mišljenju autora postavke izgradile kao etnomuzikologa, kompozitora, pedagoga, muzeologa.

- Pored životnih odrednica, izložba predstavlja i popis svih djela koje baštini Muzej RS kao i neke od originalnih rukopisa Vlade Miloševića. Biće postavljeni i autentični predmeti iz njegove radne sobe kao i lične stvari koje je koristio u privatnom i poslovnom životu. Prikazaćemo dio snimljenih i izvedenih djela, kao i pregled svih digitalizovanih djela - istakla je Pupac.

Svečano otvaranje

Otvaranjem izložbe u čast Milunki Savić u nedjelju u 18 časova u Banskom dvoru kulturnom centru počeće manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića". Izložbu će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iste večeri u 20 časova manifestacija će biti nastavljena premijerom drame "Solunci govore" na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana