Sandra Ljubojević: Površnost je bolest današnjeg društva

Aleksandra Glišić
Sandra Ljubojević: Površnost je bolest današnjeg društva

Banjaluka - Površnost je bolest današnjeg društva iz koje izlazi laž i lažni odnosi. Šta je Nora postigla po svom odlasku ne znamo, ali sigurno da je postala svoja i istinita.

Ispričala je ovo glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Sandra Ljubojević u pauzama između dvije probe za predstavu "Lutkina kuća" (Nora), koju po tekstu slavnog Henrika Ibzena režira Nebojša Bradića.

Mladoj glumici pripala je čast da tumači naslovnu ulogu u komadu čijom će premijerom 8. juna u Banjaluci početi Teatar fest "Petar Kočić", a kaže da joj to predstavlja veliko zadovoljstvo.

- Kada dobijete velikog pisca i klasika svaki glumac sa posebnim osjećanjem počinje rad na predstavi. S jedne strane, dobri pisci vam olakšaju rad potpuno jasnim situacijama i likovima širokog dijapazona, a s druge strane, osjećate veliku odgovornost da dorastete takvom umjetniku. Divno je baviti se ulogama koje pružaju glumcu da stvara - smatra Ljubojevićeva.

Kaže da je cijela ekipa predstave radu pristupila krajnje ozbiljno, a da su probe bile duge i konstruktivne. Svakom replikom bavili su se veoma ozbiljno.

- Temeljni pristup, veoma dobra priprema i pomalo profesorski pristup reditelja Nebojše Bradića pomogli su nam da stvorimo živopisne i tačne likove - priča glumica.

Ukazujući na činjenicu da Ibzenov komad ima potpuno univerzalnu temu, junakinja predstave kaže da slične situacije vidi u i našem okruženju.

- Odnos među ljudima se vrlo malo promijenio bez obzira na emancipaciju. Vrlo je teško reći da je položaj žene danas drugačiji od onog prije stotinu godina. "Nora" je priča o porodici, o braku o odnosu na koji i današnji ljudi pristaju lako i površno - ističe Ljubojevićeva.

Ne krije da svaka uloga za nju predstavlja veliku odgovornost.

- Igrala sam i ranije velike pisce i uloge. Osjećam posebnu odgovornost za ovu predstavu, jer sam sve vrijeme na sceni i dobrim dijelom od mene će zavisiti kakva će biti predstava uopšte. Uz pomoć kolega koji su uradili veliki posao ja uspijevam da uživam u igri, u Ibzenu i u svojoj Nori - otkriva glumica.

Najavila je da će publika imati priliku da vidi Ibzena koga je reditelj stavio u univerzalni kontekst.

- Vizuelno je predstava veoma interesantna. Sigurno da nećemo ostaviti publiku ravnodušnom. Vjerujem da će svi preispitati sebe gledajući Noru. Svoje odnose, svoje tajne. Neki će vjerovatno biti na Norinoj strani, neki ne. Ali svi oni koji budu željeli da razmisle i oni koji budu iskreni prema sebi vidjeće veličinu ovog pisca i njegovu poruku - poručila je Ljubojevićeva.

Časovi glume

Rad na novoj predstavi za Sandru Ljubojević bio je glumački izazov u kome je, kaže, uživala baveći se školski nekim detaljima i sarađujući sa kolegama.

- Od reditelja kao što je Nebojša Bradić dobijate časove glume koji vas vode kroz vrlo tačan i precizan rad i onda mnogo lakše dolazite do rezultata. Kroz rad na ovoj predstavi prisjetila sam se ozbiljnog pristupa našeg profesora Vladimira Jevtovića, koji je slično sa nama radio velike glumačke zadatke. Nadam se da će naša "Nora" biti inspirativna, tačna i prepoznatljiva publici - kaže glumica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana