Sandens proslavio 30. rođendan

Tanjug
Sandens proslavio 30. rođendan

Park siti - Robert Redford je ove godine izostavljen iz trke za "Oskare", ali ovaj glumac, režiser i osnivač "Sandens" festivala, koji je 30. put otvoren u četvrtak uveče, je rekao da film ionako nije samo Holivud, javio je Tanjug.

Zvijezda filmova sedamdesetih i osamdesetih Redford je osnovao festival u Park Sitiju u Juti, da bi nezavisnim filmovima i autorima dao priliku da se predstave.

Redford je na otvaranju festivala rekao da mu činjenica da nije nominovan za "Oskara" za ulogu u filmu "All is Lost " neće odvući pažnju sa festivala. Objašnjavajući zašto su nominacije za ovo ostvarenje izostale, Redford je okrivio studio "Lionsgate".

- Imali smo problem sa distribucijom. Naši distributeri iz nekog razloga nisu htjeli da potroše novac, plašili su se ili jednostavno nisu bili sposobni - rekao je 77-godišnji Redford, koji već ima dva "Oskara", iako nijedan nije dobio za glumu.

On je, međutim, bio uznemiren člankom koji je nedavno objavljen u "Njujork tajmsu", gdje se navodi da većina filmova sa "Sandensa" kada stigne u bioskope ne "zarađuje" dovoljno. Redford je kritikovao novinara koji je napisao taj članak i rekao da je pogriješio.

- U novinama se pojavio tekst koji aludira na to da "Sandens" nije ono što je nekada bio. A taj zaključak je izveden na osnovu rezultata na blagajnama. To nismo mi i nema nikakve veze sa nama. Mi smo neprofitna organizacija. Ne zanima nas novac, to je posao nekog drugog - rekao je Redford.

U festivalskom programu je i film "Neposlušni" srpskog reditelja Mine Đukić. Prvog dana festivala prikazana su četiri filma, iz svakog programa po jedan, a većina se bavila temom smrti.

"Njhiplash" je intenzivna drama o mladom bubnjaru koji pokušava da usavrši svoje umijeće i predstavlja američku dramu u takmičarskom programu. U programu svjetske drame prikazan je "Lilting", film kambodžanskog režisera koji radi u Engleskoj Honga Kaua, koji se bavi smrću i ljudskošću. Film govori o ostarjeloj majci koja gubi sina i samim tim vezu sa stranim svijetom u kojem živi, jer ne zna engleski.

Smrt i egzistencijalna kriza bile su i teme filmova "Jamie Marks is Dead" o dječaku koji umire i vraća se kao duh i "Life After Beth" o mladiću čija se djevojka poslije smrti pojavljuje kao zombi. Na "Sandensu" je prikazana i komedija Zaka Brafa "Whis I was Here ".

Tarantino i Rasel

Smješten u snijegom okovane ulice Park Sitija, "Sandens" festival je glavno okupljalište američkog nezavisnog filma i mjesto gdje su pokrenute karijere mnogih danas uticajnih režisera, uključujući Kventina Tarantina i Dejvida O. Rasela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana