Sala Viktor Igo mjesto intelektualnih susreta

Aleksandra Glišić
Sala Viktor Igo mjesto intelektualnih susreta

Banjaluka - Poštovaoci francuske kulture juče su dobili novi kutak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, gdje je otvoreno Predstavništvo Francuskog instituta - "Espas Frans".

- Izuzetno sam srećna što sam danas u Banjaluci na jednom posebnom događaju. Odlučili smo da obnovimo salu "Viktor Igo" i da u nju smjestimo "Espas Frans". Ovaj prostor je namijenjen svim stanovnicima Banjaluke, a u njemu će osim biblioteke biti i "Kampus Frans" koji je isključivo i naročito namijenjen studentima. Oni će tu moći da dobiju informacije u vezi sa studiranjem u Francuskoj - rekla je ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni.

Ističe da imaju izuzetno dobru saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS.

- Biblioteka je spremna da nam ustupi neke sale za održavanje kurseva francuskog jezika. Jako nam je drago što će na ovom lijepom mjestu susreta i upoznavanja, gdje dolazi mnogo mladih ljudi i studenata, biti prilike da i Francuska i francuski jezik nađu svoje mjesto - kaže Bodoni.

O značaju novog prostora i sadržaja u nacionalnoj biblioteci Srpske govorila je i direktorica ove institucije Ljilja Petrović-Zečić.

- Centri kulture su jako značajni za povezivanje naroda i nije slučajno da se u biblioteci otvara još jedan. Kultura je oblast koja otvara sva vrata i ovo je jako značajno i za grad Banjaluku jer se povećava kulturna ponuda, a tako se grade i ekonomski odnosi, što je svima jako važno - ističe Petrović-Zečić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić vidi višestruki značaj u Predstavništvu Francuskog instituta.

- Za Banjaluku u konceptu regionalnog centra izuzetno je važna ovakva vrsta komunikacije sa nekim od dominantnih svjetskih kultura. Nadam se da će oni koji će ovdje raditi pokazati i veće interesovanje za našu kulturu - rekao je Radojičić.

Misija

Misija Francuskog instituta u BiH je širenje francuskog jezika i kulture na prostorima cijele zemlje. Osnovan je 2003. godine sa administrativnim sjedištem u prostorijama francuske ambasade u Sarajevu, a raspolaže sa još dva kulturna centra u Banjaluci i Mostaru. Ovi centri nude brojne kulturne aktivnosti tokom čitave godine i svake godine primaju oko 350 polaznika na kurseve francuskog jezika namijenjene različitim nivoima i uzrastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana