Sajam knjige u Istočnom Sarajevu okupio regionalne izdavače

Ilijana Božić/Agencije
Sajam knjige u Istočnom Sarajevu okupio regionalne izdavače

ISTOČNO SARAJEVO - Ljubitelji dobrog štiva mogu da pazare kvalitetna izdanja na Sajmu knjige, trećem po redu, koji je otvoren na Trgu Republike Srbije u Istočnom Sarajevu u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu”.

Sajam knjige u ponedjeljak uveče otvorili su nagrađivani književnik Mirko Demić iz Kragujevca i zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović.

Na sajmu učestvuju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, izdavačke kuće iz Republike Srpske “Imprimatur” iz Banjaluke, “Asoglas” Zvornik te “Milkić izdavaštvo”, kao i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodna biblioteka Pale i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Direktorica Matične biblioteke Nataša Kulašinac izrazila je zadovoljstvo što je ovaj sajam svake godine sve masovniji, s obzirom na to da ove godine učestvuje 12 izlagača koji su podijeljeni u tri cjeline.

- Sajam je susret pisaca, ljubitelja pisane riječi, menadžmenta izdavačkih kuća. Ovolika posjećenost je dokaz da se knjige čitaju i da nađu put do čitalaca. Osim izlagača imamo bogat književno-zabavni program u večernjim časovima - rekla je Kulašinčeva.

Prema njenim riječima na sajmu učestvuju izdavači i djela iz Srbije i regiona te knjižare “Hit knjige”, “Knjiga prom” Istočno Sarajevo i “Biblioner” Banjaluka.

- Cilj nam je da omasovimo čitanje i radimo na promociji čitanja, koje u vrijeme moderne tehnologije nije zaboravljeno - dodala je ona.

Književnik Mirko Demić, koji je i direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da otvori Sajam knjige u Istočnom Sarajevu.

- Pošto sam prognan iz Hrvatske imao sam nesreću da dva ili tri puta formiram biblioteku. Kada god su sajmovi to su bile mogućnosti da počinjem iz početka. Meni lično su sajmovi knjiga pomalo i stresni, jer vidim neke knjige koje sam nekad imao, ali samo neke uspijem da vratim u sadašnju biblioteku - ispričao je Demić.

Pohvalio je višegodišnju saradnju Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” Kragujevac i Matične biblioteke Istočno Sarajevo, navodeći da se svakim susretom rode nove ideje za projekte.

- Nadamo se da će doći vrijeme da ćemo i zajedno neke stvari uraditi. Mi smo počinjali saradnju kada je to izgledalo kao nemoguća misija. Uprkos daljini i svemu radimo na istom zadatku da branimo naš nacionalni identitet i kulturu - kazao je Demić.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović pohvalio je rad Matične biblioteke.

- Nadamo se da će sajam postati veliki i da će biti jedna od stvari po kojoj će naša opština biti prepoznatljiva, što govori velika posjećenost i zainteresovanost izlagača - zaključio je Kostović.

Ovu smotru knjige organizuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a program će trajati do petka.

Veče s Grabovcem

Prema programu Sajma knjige večeras, od 19 časova, biće organizovano književno veče sa Stevom Grabovcem. Tom prilikom čitalačkoj publici biće predstavljeni Grabovčevi romani “Poslije zabave” i “Mulat albino komarac” koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana