Sahranjen Dobroca Ćosić

SRNA
Sahranjen Dobroca Ćosić

Beograd - Srpski akademik i pisac Dobrica Ćosić danas je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Među brojnim poštovaocima, od ovog velikana srpske književnosti oprostio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je sa državnim vrhom Srbije prisustvovao opijelu za Ćosića koji je služio Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej.

Ćosić je, po sopstvenoj želji sahranjen tiho, bez pratećih govora, a pjesnik Matija Bećković je u izjavi za medije iz Srpske rekao da mu se čini da Ćosić nije slučajno "odabrao" vrijeme kada će otići.

"Simbolično je da nas je Ćosić napustio u godini obiležavanja Prvog svetskog rata o kom je toliko pisao i u vreme kada je njegovu zemlju, Srbijicu kako ju je zvao, zahvatila ovakva nesreća", rekao je Bećković.

Sahrani Dobrice Ćosića, koji je umro 18. maja u 93. godini života prisustovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i bivši predsjednici Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

U ime Vlade Srbije, od velikana srpske književne riječi, oprostili su se i potredsjednici Vlade Ivica Dačić i Nikola Selaković, a u ime parlamenta, predsjednik Maja Gojković.

U dugačkoj koloni onih koji su kod grobnog mjesta rekli posljednje zbogom čovjeku koji se za života upisao u besmrtne Srbe bili su, između ostalih, srpski režiser Emir Kusturica, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Aleksa Buha, bivši predjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, te brojni kulturni i javni radnici iz Srbije.

Ćosić je rođen 21. decembra 1921. godine u mjestu Velika Drenova kod Kruševca.

Njegova djela su obilježila srpsku književnost 20. vijeka i bila među najčitanijim izdanjima.

Romani "Daleko je Sunce", "Koreni", "Deobe" "Vreme smrti", "Vreme vlasti" i ostale omiljena su štiva generacija srpskih čitalaca.

Bio je prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.

I kritičari i poštovaoci proglašavali su ga za "oca nacije", a dok su jedni u njemu vidjeli posljednjeg zaštitnika nacionalne svjesti, drugi su mu pripisivali odgovornost za širenje nacionalizma. /kraj/sas/mđ /foto/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana