SAD vraća ukradena kulturna blaga Bagradu

Aleksandra Madžar
SAD vraća ukradena kulturna blaga Bagradu

Bagdad - Šezdeset antikviteta koje su SAD opljačkale u vrijeme okupacije Iraka od 2003. do 2011. godine vraćene su Narodni muzej u Bagdadu gdje će biti i izložene poslije dvanaest godina.

Staklene vaze, glineni reljefi, bronzana koplja i sjekire, zaplijenjeni od strane Sjedinjenih Američkih Država, privremeno su bili izloženi u Konzulatu Iraka u Vašingtonu, odakle su doputovali nazad u Bagdad.

Među njima je izvanredna glava skulpture asirskog krilatog bika, iz 700. godine p.n.e, procijenjena na dva miliona dolara. Ta glava je ukradena iz palate kralja Sargona Drugog u Ninivi, na sjeveru Iraka, koji je lani zaposjela vojska ekstremističke Islamske države i nedavno je demolirala.

- Ta vandalska aktivnost u tom i drugim mjestima koja su zauzeli ekstremisti ubrzala je povratak iračkog kulturnog blaga. Čitav svijet se ujedinio da zaštiti našu kulturu - rekao je ambasador Lukman Faili.

Narodni muzej u Bagdadu ponovo je otvoren krajem februara, a zahvaljujući neumornim dvanaestogodišnjim naporima nađena je gotovo trećina od 15.000 ukradenih predmeta.

Irački zvaničnici naveli su da su ubrzali ponovno otvaranje muzeja reagujući na nedavno uništavanje drevnih kipova u Mosulu. Islamska država objavila je video-snimak svojih pripadnika dok u Mosulu na sjeveru Iraka maljevima razbijaju drevne predmete, uz objašnjenje da su to "simboli idolopoklonstva koje treba uništiti".

- Događaji u Mosulu su nas naveli da ubrzamo otvaranje muzeja jer smo željeli da na svoj način reagujemo na kriminal islamista - izjavio je predstavnik Ministarstva turizma Kais Husein Rašid.

Organizovane kriminalne grupe su se okoristile američkom vojnom intervencijom i haosom koji je potom nastao i iračke muzeje opljačkale još 2003. godine. Ne zna se gdje je većina odnijetih predmeta. Nacionalni muzej posjeduje jednu od najznačajnijih arheoloških zbirki na svijetu zbog bogate kolekcije umjetničkih djela Mesopotamije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana