"Ružno pače" otvara novu sezonu: Poučna bajka o pravim vrijednostima

Ilijana Božić
"Ružno pače" otvara novu sezonu: Poučna bajka o pravim vrijednostima

BANjALUKA - Nevolje malog labuda koji se greškom rodio u pačijem gnijezdu i patnje zbog različitosti i odbacivanja sredine biće predstavljene na pozornici Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava “Ružno pače”, koja nam ukazuje da se prave vrijednosti kriju unutar čovjeka i koja nam govori o neprihvatanju različitosti jednako je važna kako za mališane tako i za odrasle.

Iz Dječijeg pozorišta RS istakli su da su u toku probe “Ružnog pačeta”, predstave koja bi trebalo premijerno da bude prikazana 10. septembra.

- Riječ je o dramatizaciji najpopularnije bajke Hansa Kristijana Andersena, koju je za banjalučki ansambl uradila rediteljka predstave Aleksandra Spasojević. Naslovnu ulogu Ružnog pačeta igra Božana Bijelić, a podjelu čine Aleksandar Blanić, Dragan Vučić, Svjetlana Andrić i Zorana Šuman - naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Naglasili su da su probe, uz sve mjere predostrožnosti i neophodnog postupanja zbog prevencije širenja infekcije virusa korona, taktički organizovane u svedenijem formatu rada sa glumcima, kako bi se sa manje izvođača i mobilnije  “slagale” scenske slike, čime je Aleksandra Spasojević omogućila bezbjedan kreativni prostor svojim saradnicima.

- Premijera “Ružnog pačeta” ujedno je i prva inscenacija ove bajke u istoriji Dječijeg pozorišta RS, što je čini posebno važnim naslovom kojim će biti otvorena 66. sezona nacionalnog teatra za djecu - naveli su iz Dječijeg pozorišta RS i dodali da je pokrovitelj predstave Ministarstvo prosvjete i kulture.

Glumica Dječijeg pozorišta i rediteljka predstave “Ružno pače” Aleksandra Spasojević ranije je za “Glas Srpske” istakla da bi ovaj komad trebalo sve nas da podsjeti, a neke i da nauči šta su prave vrijednosti, a šta je lažni sjaj.

- Publika u Dječijem pozorištu RS je trebalo da vidi našu predstavu “Ružno pače”, po H.K. Andersenu, u mojoj režiji, krajem aprila. Volim Andersena od djetinjstva, kada sam vježbala čitanje uz njegove bajke, koje su, u isto vrijeme, bile tako ozbiljne, a tako prilagodljive najmlađem čitaocu. Bile su duboke, idejno, i vraćala sam im se kroz cijelo odrastanje, i otkrivala nove slojeve njegovih bajki. Imala sam priliku da igram u njegovim bajkama, ali ovo je prvi put da režiram njegov naslov u svojoj dramatizaciji - objasnila je tada Spasojevićeva.

Scenografiju i kostim potpisuje Monika Močević, autor muzike je Zlatan Mirić, a koreograf predstave je Marko Dukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana