Ružica Sokić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Agencije
Ružica Sokić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Beograd - Glumica Ružica Sokić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana, odlučeno je danas na vanrednoj sjednici Privremenog organa grada Beograda.

Ovu odluku Privremeni organ Beograda donio na prijedlog pozorišta "Atelje 212", objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Velika filmska, pozorišna i televizijska glumica Ružica Sokić preminula je juče poslije duge i teške bolesti u Beogradu u 79. godini, saopšteno je iz Ateljea 212.

Sokićeva je još kao djevojčica učestvovala u Dječijoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Igrala je na scenama gotovo svih beogradskih pozorišta: u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom, Gardoš teatru, KULT teatru, Otvorenom pozorištu Studentski grad, Modernoj garaži, Pozorištu Slavija i dr.

Glumila je u oko 40 filmova, a već za prvu ulogu ("Gorki deo reke") nagrađena je "Srebrnom arenom" na festivalu u Puli.

Najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" i prostodušne uličarke u filmu "Žuta", za koju je u Puli nagrađena "Zlatnom arenom", te sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u "Užičkoj republici", za koju je takođe nagrađena "Zlatnom arenom".

Objavila je i knjigu sjećanja "Strast za letenjem", koja je svjetlo dana ugledala 2010. godine.

Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umjetnika, smatraju njene kolege.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta", rekao je Tanjugu da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za srpsko pozorište".

- Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik - kazao je Mihić.

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom, nazvala je "pozorišnim gladijatorom".

- Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica, koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu - kaže Vujićeva.

Filmovi i nagrade

Ružica Sokić igrala je u filmovima "Zona Zamfirova", "Tamna je noć", "Tango argentino", "Nije nego", "Tesna koža", "Čuvar plaže u zimskom periodu"... Dobitnik je značajnih priznanja, među kojima su "Sterijina nagrada", "Ćuran", "Zlatna kolajna", "Kristalna prizma", "Jazavac u džaku", nagrada za životno djelo "Pavle Vuisić", "Žanka Stokić", "Dobričin prsten" za životno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana