Romantičan početak uz ljubavnu priču Vudija Alena

Priredila: Mirna Pijetlović
Romantičan početak uz ljubavnu priču Vudija Alena

Kan - Nakon Berlinala, filmskom posvetom starom Holivudu počeo je i 69. kanski festival. Najnoviji film veterana Vudija Alena "Kafe Sosajeti" otvorio je vrata najprestižnijeg svjetskog festivala, na kome će se za "Zlatnu palmu" takmičiti 21 film.

Potpisuju ih stari znanci, ali i nova autorska imena. Kada Vudi Alen otvara festival, kažu da to više nije ni vijest. Nijedan reditelj u istoriji Kana nije imao čast da čak tri puta otvori festival.

Osamdesetjednogodišnji oskarovac u posljednje tri dekade svake godine izbaci novi naslov, počev od "Menhetna" iz 1979. godine, "Kafe Sosajeti" je zvanično njegov 12. filmski nastup u Kanu.

U 49. filmu u karijeri, sa zvijezdama nove generacije Kristen Stjuart i Džesijem Ajzenbergom, iskusni reditelj evocira duh starog Holivuda u omiljenom žanru romantične komedije, satkane od sitnih duhovitih zapleta nalik scenama iz teatra. Nakon mnogo lutanja vratio se na staze provjerene slave i neodvojivog kvaliteta.

- Osjećam se mlado, mentalno sam u punoj snazi i veoma aktivan. Dobro jedem i redovno vježbam. Moji roditelji su doživjeli duboku starost, tako da mislim da sam i ja dobio džekpot - naveo je slavni reditelj Vudi Alen.

Scena iz Godarovog klasika o filmskom biznisu "Prezir", na zvaničnom plakatu, podsjeća da se festival potrudio da koncentriše elitu filmske industrije.

Ipak, tu su i kritike zbog zatvorenosti Kana, otvorenog pretežno za uobičajena imena u trci za "Zlatnu palmu", poput Almodovara, Džarmuša, braće Darden, Kena Louča.

Da festival intenzivno koketira sa Holivudom dokazuju i novi filmovi Šona Pena, Stivena Spilberga, Džodi Foster, kao i dolazak Džordža Klunija, Džulije Roberts, Rasela Kroua, Mela Gibsona.

Žiriju će ove godine predsjedavati australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnosti u žiriranju, s Milerom će vijećati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske. 

Uz Milera, žiri čine četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pjevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranski producent Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saderlend i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešen i Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio "Gran pri" nagradu za film "Saulov sin". 

Kanski festival predstavlja jedan od najprestižnijih filmskih manifestacija na svijetu. Prvi put je održan 1939. godine, ali je definitivno ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955. godine.

Festival će trajati do 22. maja, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik "Zlatne palme".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana