Roman Tanje Stupar-Trifunović u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret"

Tanjug
Roman Tanje Stupar-Trifunović u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret"

BEOGRAD - Romani "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju "Orfelina", "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar-Trifunović u izdanju "Arhipelaga" i "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju "Čarobne knjige" našli su se u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret".

Prema mišljenju žirija za dodjelu nagrade "Zlatni suncokret", koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju izuzetno uspješna ostvarenja i unose svježinu i drugačiji izraz u tokove savremene srpske književnosti.

 

- Sve tri romana su svedena, bez viškova i praznog hoda, sadrže određenu vrstu književne "ludosti" koja istupa protiv sveprožimajućeg moralisanja i lažne pristojnosti u srpskoj kulturi. Ovi romani na uverljiv način kombinuju ironiju i empatiju, oni razumeju svet onoliko koliko se on može razumeti, bez preteranih ambicija literarnih sveznalica, a lirski dah vijuga njihovim stranicama kao neophodni začin gorkim temama koje se u njima obrađuju - piše u saopštenju žirija.

Fabrika "Vital" iz Vrbasa ove godine 23. put dodjeljuje književnu nagradu "Zlatni suncokret".

Nagrada "Zlatni suncokret", u javnosti poznata i kao "Vitalova" nagrada, dodjeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovijetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Svetlana Slapšak, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je bio Vule Žurić za roman "Pomor i strah". Odluku o laureatu žiri će saopštiti do kraja januara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana