Roman “Sutra je novi dan” Margaret Mičel u novom ruhu pred čitaocima

Ilijana Božić
Foto: Laguna

BANjALUKA - “Žene imaju takvu snagu i izdržljivost o kojoj muškarci nisu ni sanjali - da, uvijek sam tako mislio, iako su me od djetinjstva učili da su žene krhka, nježna, senzualna stvorenja”, riječi su Reta Batlera, junaka romana “Prohujalo s vihorom”, koji se na primjeru glavne junakinje Skarlet O'Hara uvjerio u žensku snagu i borbenost.

Ovaj roman američke književnice Margaret Mičel objavljen je prvi put 1936. godine, a brzo je stekao veliku popularnost. Ova sjajna knjiga koja donosi maestralnu priču o snazi i borbi žene Skarlet O'Hara, koja je u ta davna vremena svojim postupcima, vođenjem biznisa i finansija šokirala sve oko sebe i rušila predrasude, ali i priča o američkom jugu, ratu sjevera i juga, klasnim razlikama te rasnim podjelama stiže u novom ruhu, na srpskom jeziku, u izdanju “Lagune” i to danas.

Pored svega nabrojanog u romanu su prikazane psihološke borbe, cijena prave ljubavi, zablude, ali i modna scena južne Amerike. Skarlet O'Hara poznata je po zelenoj haljini koju je u postratnoj krizi i siromaštvu napravila od zavjesa, da bi izgledala moćno i da bi ostvarila ciljeve, spasila imanje i porodicu od propasti.

Budući da je omiljena rečenica glavne junakinje: “Misliću o tome sutra. Sutra je novi dan” ne čudi što je izdavač odlučio da knjigu koja će biti objavljena u dva toma nazove “Sutra je novi dan”. Roman je na srpski jezik prevela Dubravka Srećković Divković.

Knjiga je dobila Pulicerovu nagradu za najbolji roman, a prodata je u 30.000.000 primjeraka širom svijeta. Po pomenutoj knjizi snimljen je i film “Prohujalo s vihorom” 1939. godine.

Na stranici “Lagune” u opisu knjige je navedeno da je prošlo više od 80 godina nakon objavljivanja ovog klasika američke književnosti, koji je kako na istorijskom tako i na psihološkom planu podjednako moderan i danas, kao u trenutku svog nastanka.

- Tokom američkog građanskog rata, očaravajuća i energična Skarlet O'Hara gleda kako njena svetla budućnost zauvek nestaje. Neumorna, preduzimljiva i bezobzirna boriće se svim snagama da bi spasla zemlju i nasledstvo: Taru. Rastrzana između nemoguće ljubavi prema dva muškarca - Ešliju Vilksu, slabiću koji ne ume da se snađe u novim okolnostima, i zavodljivom Retu Batleru, tajkunu svoga doba i surovo moćnom igraču - Skarlet je otelotvorenje tragedije preživljavanja koja je zadesila plantažerske porodice na Jugu 1865. godine - navedeno je na sajtu “Lagune”.

Kako je navedeno u Sjedinjenim Državama napisane su mnoge knjige koje su se pozabavile temom građanskog rata, ali nijedna nam nije predstavila američki Jug poput ove, niti tako uvjerljive likove čije ćemo riječi, strahove i čežnje pamtiti cijelog života.

- Na bogatom fonu predratne dokonosti i raskoši, ratne oluje i posleratne materijalne i duhovne bede, veličanstven istorijski roman Margaret Mičel nezaboravna je priča o ljubavi i gubitku. Njeni junaci danas čak snažnije blistaju kao jedna bezmalo savršena postavka psihološke drame s tragičnim krajem. Zavodljivo, epski, elegično, “Sutra je novi dan” samo po sebi sadrži “sporu draž” Juga, ali nijedna njegova stranica nije suvišna. Od prvog objavljivanja 1936. ovaj roman postao je klasik za sva vremena - navedeno je u opisu knjige na “Laguni”.

Ralf Tompson komentarišući ovaj roman u “Njujork tajmsu” 30. juna 1936. godine napisao je: “Koliko je tačna ova istorija, na stručnjacima je da kažu, ali nijedan čitalac neće moći da ne stekne osećaj za tragediju koja je zadesila plantažerske porodice 1865, kao i da bolje razume pozadinu današnjeg južnjačkog života. Svaki roman od više od hiljadu stranica značajno je postignuće te autorka romana “Sutra je novi dan”, i zbog istraživanja koje je on zahtevao i zbog samog pisanja, zaslužuje dužno priznanje.”

S druge strane “Vašington post” je objavio da je ovo “najbolji roman koji je ikada napisan o Jugu, neprevaziđen u celokupnoj američkoj književnosti.”

O autorki

Margaret Mičel je rođena u Atlanti, njen otac Judžin bio je advokat, a majka Meri Izabel sufražetkinja. Po završetku Vestminster škole krenula je na Smit Koledž, ali se 1918. zbog smrti majke vratila kući i ubrzo je počela da piše za novine. Njeno najpoznatije djelo je roman “Prohujalo s vihorom”. Poginula je u saobraćajnoj nesreći 1949. godine. Margaret Mičel je bila južnjakinja, rođena i doživotna stanovnica Džordžije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana