Rolingston brani naslovnicu sa bombašem

B92
Rolingston brani naslovnicu sa bombašem

Njujork - Poznati američki časopis "Rolingston" odgovorio je brojnim kritičarima i čvrsto stao iza svoje odluke da na naslovnu stranu avgustovskog broja stavi fotografiju "bostonskog bombaša" Džohara Carnajeva.

Ovaj broj jednog od najpoznatijih periodičnih izdanja na svijetu zabranjen je u nekoliko većih trgovinskih lanaca u SAD, brojne muzičke i glumačke zvijezde su osudile potez uredništva, ali iz "Rolingstona" poručuju da je u pitanju samo nastavak "dobre novinarske tradicije".

- Naša srca su uz žrtve bombaškog napada na Bostonskog maratonu, a naše misli su uvijek uz njih i njihove porodice. Noseća priča koju objavljujemo ove nedjelje uklapa se u novinarsku tradiciju i dugovječno nastojanje lista da na ozbiljan i promišljen način obrađuje najvažnija politička i kulturna pitanja današnjice. Činjenica da je Džohar Carnajev mlad, da je sličnih godina kao naši brojni čitaoci, samo čini važnijom potrebu da istražimo kompleksnost tog pitanja i što sveobuhvatnije razumijemo kako je moguće da dođe do ovakve tragedije, navodi "Rolingstoun".

Inače, na naslovnici se nalazi fotografija koju je Carnajev sam "uslikao" i uz koju list podsjeća na neka izdanja sa legendarnim frontmenom Dorsa Džimom Morisonom.

Udarni naslov je "Bombaš", a ispod njega piše "Kako je popularnog, obećavajućeg studenta izneverila porodica, kako je pao u ruke radikalnog islama i kako je postao monstrum".

"Rolingstonu" ovo nije prvi put da provocira čitalačku publiku. Slične reakcije izazvao je i 1970. godine kada je objavio fotografiju masovnog ubice Čarlsa Mensona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana