Rok Radiša: Kuhinja kao srećna karta

Aleksandra Madžar
Rok Radiša: Kuhinja kao srećna karta

Banjaluka - Činjenica da sam postao član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske za mene je velika čast, ali istovremeno i odgovornost prema teatru koji me primio pod svoj umjetnički krov, ljudima koji su takođe konkurisali na to mesto i na kraju sebi samom.

Ovim riječima mladi glumac Rok Radiša opisuje prve dane koje provodi u nacionalnom teatru Srpske, gdje je dobio priliku da na najstarijim pozorišnim daskama u Banjaluci zakorači u novi svijet umjetnosti.

- Ukoliko sada, kada sam postao član NPRS, dozvolim sebi da postanem lenj i neozbiljan odgovorno tvrdim da me treba obesiti za palčeve iznad velike scene kao primer svim glumcima koji započinju karijeru - kroz smijeh je ispričao Radiša.

Zaljubljenici u pozorišnu umjetnost imali su priliku da ovog mladog glumca već gledaju na sceni nacionalnog teatra u predstavama "S planine i ispod planine", "Ukroćena goropad" i "Kuhinja".

- Dar je od Boga kada radiš ono što voliš. Ispunjava me rad u pozorištu, a gluma kao profesija je za mene nešto najlepše što postoji. Da li je danas teško biti glumac? Jeste, ali teško je biti i ekonomista i pravnik, kuvar. Danas je sve teško - rekao je Radiša.

Kaže da je za njega najbolja stvar koja mu se kao mladom glumcu desila, prilika da bude dio ansambla komada "Kuhinja" u režiji Mladena Materića.

- Dobio sam šansu da kroz probe i istraživanje "kradem" znanje od svih koji su radili na predstavi. Pre početka rada na predstavi "Kuhinja" mislio sam da sam najbolji glumac na planeti. U toku stvaranja komada sam uvideo koliko zapravo treba da učim i radim - naglasio je Radiša.

Istorija

- Ne bih govorio o nedostatku novca u pozorištu, nego o drugom fenomenu koji me u najmanju ruku plaši. Da Amerikanci imaju našu istoriju i tradiciju ceo svet bi kroz filmove, znao i za Vlastimira i za cara Dušana i za majora Gavrilovića, a kod nas Srba? Pitanje je koliko i nas samih zna za njih. Pametnom dosta - kaže Rok Radiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana