Rogatica: Smeh kroz suze omaž Petru Kočiću

S. M.
Rogatica: Smeh kroz suze omaž Petru Kočiću

Rogatica - Nemoguće je govoriti o Kočiću, a ne pomenuti Davida Štrpca, koji lukavo i vešto razgovara sa sudijom, austrougarskim činovnikom, i koji mu govori sve ono što misli, ali jezikom sa prenesenim značenjem, naglašavajući svoju "neukost i prostotu".

Rekao je ovo u prigodnoj besjedi pjesnik i književnik Slobodan Ristović iz Čajetine, otvarajući juče u prostorijama Narodne biblioteke u Rogatici izložbu "Smeh kroz suze" koja je posvećena 100-godišnjici smrti Petra Kočića, jednog od najsmjelijih srpskih pisaca i boraca za pravdu i slobodu srpskog naroda, posebno seljaka na kraju 19. i početkom 20. vijeka. Autori izložbe, koja će biti otvorena do 30. juna, su Anđa Bijelić i Ilija Smiljanić iz Narodne biblioteke u Užicu, a kroz tekst i fotografije na 14 tabaka ispričali su priču o Kočiću.

Izložbu čini od uvodnog teksta Nikole Strojnića, preko burne biografije, njegovog stvaralaštva, Kočićevog jezika, savremenika Milutina Uskokovića i Branislava Nušića do političkog aktivizma, ropstva u tuzlanskom zatvoru do smrti 1916. u beogradskoj duševnoj bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana