Rogatica: Narodna biblioteka centar kulturnih dešavanja

Sreten Mitrović
Rogatica: Narodna biblioteka centar kulturnih dešavanja

Rogatica - Narodna biblioteka u Rogatici sve više postaje centar kulturnih zbivanja u ovom gradu. Uz 33.000 naslova raznih knjiga, ili tri knjige po glavi stanovnika u opštini, razvrstanih prema namjeni i uzrastu čitalaca u nekoliko različitih odjeljenja, na usluzi čitaocima stoji šest radnika sa potrebnim stručnim kvalifikacijama i oni za sada opslužuju skoro 650 čitalaca.

- Naravno, to je zanemarljiv procenat u odnosu na ukupan broj stanovnika u opštini i posebno knjižni fond kojim biblioteka raspolaže - istakla je direktor biblioteke Anđelka Đerić.

To je i razlog, dodaje ona, da čine sve da njihove potencijale približe čitaocima. S tim ciljem formirali su i dramsko-recitatorsko-muzičku družinu sa oko 40 članova, učenika osnovne i srednje škole, čijom aktivnošću utiču na kulturni ambijent i dešavanja u gradu i opštini.

- Do sada smo organizovali 15 različitih manifestacija. Među njima su omaži najpoznatijim srpskim književnicima i pjesnicima. Sjećanje na Lazu Kostića obnovili smo kroz scensko-muzički program "Snove sanjam", Jovana Dučića "Slava, to je strasno srce mučenika", Branka Radičevića "Kad bi ove ruže male", Desanku Maksimović "Sanjam da ćeš doći", Aleksu Šantića "Ako hoćeš da ti pjevam" i Đuru Jakšića "Jeste li mi rod, siročići mali", a svetom Vasiliju Ostroškom posvetili smo programom "Raduj se Vasilije sveti, sa nama malenima" - istakla je ona.

Đerićeva ističe da su pun pogodak imali i sa učenicima osnovne škole kroz radionice uz Svjetski dan smijeha, Dan maternjeg jezika, Svjetski dan knjige, Međunarodni dan dječije književnosti, Svjetski dan pismenosti i povodom 100-godišnjice Sarajevskog atentata priređena je akademija na kojoj su učešće uzeli recitatori i pjevači iz dramsko-recitatorske družine.

I preostali dio godine biće u znaku aktivnosti u Narodnoj biblioteci. U planu je obilježavanje Evropskog dana jezika, Dana bibliotekara Srpske, Svjetskog dana slobode i stvaralaštva Jovana Jovanovića Zmaja i Vuka Karadžića.

Knjige na poklon

Narodna biblioteka uključila se i u akciju prikupljanja knjiga za poplavljene u Srpskoj i Srbiji. U julu i avgustu prikupljeno je više od 1.800 raznih knjiga, od čega od građana više od 500, a biblioteka je iz svojih fondova izdvojila 1.317 knjiga kojih je imala u većem broju. Dio prikupljenih knjiga preko Društva bibliotekara Republike Srpske već je otpremljen u Doboj i Obrenovac, a preostali dio ovih dana biće poslat u Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana