Rođen Klod Mone, otac impresionizma

Priredila: Mirna Pijetlović
Rođen Klod Mone, otac impresionizma

Pariz - Jedan od najdosljednijih slikara impresionizma, čovjek po čijoj je slici "Impresija, rađanje sunca" ovaj pravac dobio ime, Klod Mone je rođen prije 175 godina, 14. novembra 1840. godine u Parizu.

Godine 1845. njegova porodica se preselila u Avr, u Normandiji. Tu je kao mladić počeo da radi karikature koje je izlagao po izlozima dućana. Ubrzo ih je zapazio lokalni slikar Ežen Buden, zainteresovao se za mladog Monea i počeo da ga vodi sa sobom kad god bi išao da slika pejzaže.

U Avru je upoznao i Žonkena, koji je takođe dosta uticao na Monea (i Buden i Žonken se ubrajaju u preteče impresionizma). Poslije ove dvojice, pao je pod uticaj Koroa i Kurbea.

Na početku svoje slikarske karijere bavio se figuralnom kompozicijom, ali je po odlasku u London, vidjevši Tarnerovo slikarstvo, shvatio da su divizionistička tehnika i pejzaž njegova prava inspiracija.

Mone nije stvorio teoriju, ali je na putu likovnog istraživanja sebi postavio cilj da ne predstavlja materiju samih predmeta, već promjenljivu igru svjetlosti. Sa svoje palete je odstranio teške i neprozirne boje i koristio samo čiste i svijetle.

Sanjao je da ostvari "nešto što je nemoguće naslikati - vodu sa travom koja se talasa u dubini". Najveća vrijednost ovog umjetnika je kvalitet njegove moći opažanja tonova i njihove analize. Mone je donio revoluciju u umjetnosti slikanja.

Tri godine poslije Manea, i Mone je naslikao jedan "Doručak na travi", samo što Moneova slika ima mnogo više svjetlosti. "Žene u vrtu" pokazuju još veći napredak. Po ovim i još nekim figuralnim kompozicijama, kao što su "Dama u zelenoj haljini", "Japanka sa lepezom", "Gospođa Mone na sofi", "Ručak", "Žene u vrtu", vidi se da je Mone mogao postati vrstan slikar figura, kao što su to bili Mane, Renoar ili Dega, ali se on odao isključivo pejzažu.

Tek je sa serijama slika Mone zaokružio svoje stvaralaštvo i sa njima stekao slavu: "Stogovi sijena", "Aleja jablanova", "Ruanska katedrala" i "Lokvanji".

Uticaj

Svojim načinom slikanja - divizionističkim, razlaganjem svjetlosti na osnovne boje - uticao je na mladog Žorža Sera, koji će ubrzo stvoriti čitav sistem, poentilizam, ali koji će vratiti slici skelet i "spasiti" je od potpune dezintegracije forme. Bio je i učitelj srpsko-francuskog slikara Bogomira Aćimovića Dalme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana