Ristovski otkazao posjetu festivalu zbog lošeg vremena

Srna
Ristovski otkazao posjetu festivalu zbog lošeg vremena

Istočno Sarajevo - Srpski glumac i reditelj Lazar Ristovski nije večeras mogao da dođe u Istočno Sarajevo, gdje je trebalo da otvori jubilarni 10. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar", jer je zbog lošeg vremena otkazan avionski let Beograd-Sarajevo.

Avion u kojem su se nalazili Ristovski i režiser Miloš Radović doletio je do Sarajeva, ali zbog prejakog vjetra nije dobio dozvolu za slijetanje na aerodrom.


Ristovski je u telefonskoj izjavi Srni po povratku u Beograd izrazio žaljenje što večeras nije mogao da dođe u Istočno Sarajevo.

"Žao mi je što Miloš /Radović/ i ja večeras nismo sa vama, da uveličamo otvaranje Festivala na koji smo sa radošću krenuli. Pozdravljam sve učesnike, posjetioce i organizatore Festivala žPrvi kadarž. Na svu sreću, naš film žDnevnik mašinovođež biće tamo. Možda je i bolje da samo djelo govori za sebe, a ne da o njemu publici govore autori", rekao je Ristovski.

On je izrazio nadu da će se film poslije svih velikih svjetskih turneja, festivala i nagrada koje je dobio, te kao srpski predstavnik za Oskara, dopasti publici u Istočnom Sarajevu.

Zbog istih razloga na otvaranju Festivala večeras neće biti ni reditelj njihovog zajedničkog projekta igranog filma "Dnevnik mašinovođe", kao ni autor izložbe angažovane dokumentarne fotografije "Velkam tu..." Hadži-Aleksandar Đurović.

Prema inoviranom scenariju, tokom ceremonije otvaranja biće premijerno prikazan igrani film "Dnevnik mašinovođe", a tome će prethoditi svečani prijem u 18.00 časova za učesnike i goste Festivala u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Nakon toga će na platou Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova uslijediti otkrivanje replike stećka kneza Pavla, a potom i otvaranje izložbe angažovane dokumentarne fotografije "Velkam tu...", autora Hadži-Aleksandra Đurovića.

Neposredno pred premijernu projekciju filma "Dnevnik mašinovođe" biće dodijeljene plakete i priznanja "Prvog kadra" najzaslužnijim pojedincima i institucijama koji su sve ove godine bezrezervno podržavali i pomagali u organizaciji ovog respektabilnog Festivala, čiji je organizator Produkcija "Prvi kadar".

Na ovogodišnji jubilarni festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto "Decenija filma", pristiglo je više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 država, dok će publika moći da pogleda 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana