Ristić: Zbirka pisama bračnog para Jovanović istorijski izvori o drugom svetskom ratu

Tanjug
Ristić: Zbirka pisama bračnog para Jovanović istorijski izvori o drugom svetskom ratu

BEOGRAD - Istoričar Dejan Ristić rekao je danas da je zbirka prepiske bračnog para Ljubomira i Bosiljke Jovanović "prvorazredni istorijski izvor", koji govore sa jedne strane o životu pod okupacijom u Beogradu, a sa druge strane govore o "svim onim strahotama nacističkih logora smrti".

On je za Tanjug rekao da je zbirka stigla u Muzej žrtava genocida, kao i da su ratni život i ljubav bračnog para Jovanović stali u 181 pismo.

"Bračni par Jovanović živeo je u Vardarskoj ulici, ona je ostala u Beogradu, a on je kao pripadnik vojske Kraljevine Jugoslavije bio zarobljen. Ceo Drugi svetski rat proveo je u nekoliko nemačkih logora. Tokom četiri godine, razmenili su 181 pismo", rekao je Ristić.

On dodaje da je bračni par sačuvao sva pisma, i kada se vratio u Beograd, oni su ta pisma sjedinili, a Muzej žrtava genocida ih je otkupio. Ristić navodi, Ljubomir Jovanović je kao pripadnik oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije imao status ratnog zarobljenika, i da je bio u boljoj poziciji nego sunarodnici. Ristić kaže da su postojale su dve kategorije zatočenika u logorima - oni koji su po međunarodnim konvencijama uživali status ratnih zarobljenika, poput pripadnika oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije, i ostali koji nisu imali taj status.

"Kroz ta pisma se navodi čitav niz ličnosti što u okupiranom Beogradu, što u tim logorima, to su podaci koji nam pomažu da popunimo nedostajaće kockice mozaika, koji se naziva Drugi svetski rat", rekao je Ristić. Dodaje da su pisma originali, sa njene strane rukom pisani, dok je on koristio posebne formulare koji su sulužili kao pisma u nacističkim logorima. ističe da su pisma prepuna podataka, kao i da se uz njih saznala sudbina života oficira i vojnika, koji su bili zatočeni u istim logorima kao i on.

"Imamo dragocene podatke kako je izgledao život u okupiranom Beogradu, kako je izgledalo pribaviti hranu, sačuvati bezbednost, sačuvati svoje najmilije, kako se zaštiti od racija, kako je izgledao pokret otpora u okupiranom Beogradu", rekao je Dejan Ristić. Ristić navodi da je Bosiljka Jovanović u pismima govorila šta se dešava u porodici, među prijateljima, o tome kako izgleda život u Beogradu, bodrila ga je i hrabrila.

"Pisma su veoma nežna i puna ljubav", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana