Rimski zidovi u Skelanima u novom ruhu

Krstina Ćirković
Rimski zidovi u Skelanima u novom ruhu

Skelani - Radovi na zaštiti otkrivenih ostataka rimske građevine i mozaika na lokalitetu zadružnog doma u Skelanima bili su znatno obimniji od planiranih, a arheolozi su otvorili veliki dio objekta tokom istraživanja koje je krenulo početkom ljeta.

Rekonstruisano je oko 165 kubnih metara zidova rimske građevine i izvršena konzervacija oko 100 kvadratnih metara mozaika nađenih na tom lokalitetu.

Rekla je to "Glasu Srpske" direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Skelani Svjetlana Marković i istakla da su nedavno završeni radovi na konzervaciji arheoloških ostataka na ukupnoj površini oko 900 kvadratnih metara, te da su zbog obimnosti trajali duže nego što je predviđeno.

- Rekonstruisani su zidovi rimske građevine, a mozaici su natkriveni da bi se zaštitili od zime i atmosferskih nepogoda. Lokalitet nalazišta je ograđen i planiramo da ga osvijetlimo reflektorima - precizirala je Markovićeva.

Najavila je da će do kraja godine u Skelanima biti organizovan sastanak s naučno-stručnim timom s ciljem da se uradi kvalitetan projekat za nastavak radova na istraživanju.

- Činjenica je da je taj lokalitet još neistražen i da nije poznato koje je površine bio objekat koji se istražuje, kao i na kojim površinama se nalaze mozaici, jer se prilikom svakog iskopavanja otkrivaju novi - rekla je Markovićeva.

Ona kaže da očekuje da će to biti utvrđeno tokom narednog istraživanja, koje je planirano iduće godine.

- Na lokalitetu zadružnog doma otkriveni su jedinstveni podni mozaici i ostaci građevine za koju se pretpostavlja da je bila najznačajniji objekat rimskog naselja u tom dijelu Srebrenice - rekla je Svjetlana Marković, ističući da je tim arheologa, koje je predvodio direktor Muzeja Semberije Mirko Babić, prilikom iskopavanja 2008. pronašao i 83 rimska kamena spomenika sa natpisima, reljefom i različitom ornamentikom. Markovićeva je navela da je za taj projekat, u okviru kojeg je bila predviđena i zaštita pronađenih ostataka, obezbijeđeno iz Razvojnog programa RS 191.662 KM.

JU "Rimski municipijum" je taj projekat realizovao uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, a u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Vlada RS

Svjetlana Marković je podsjetila da su arheološka istraživanja na području Skelana počela prije šest godina i istakla da su sve dosadašnje aktivnosti obavljene uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana