Rimski spomenici u kružnom toku u Srebrenici

Srna
Foto: srna

SREBRENICA - Dva nadgrobna spomenika iz rimskog perioda sa različitih lokacija u urbanom dijelu Srebrenice izmješteni su u kružni tok ispred Kulturnog centra u centru ove varošice.

Ostrvo u kružnom toku je uređeno, a od sinoć su instalirana i dva reflektora koji osvjetljavaju spomenike u toku noći.

Jedan spomenik ranije se nalazio u gradskom parku, a drugi je rimska stela sa uklesanom porodicom, koji se nalazio uz zidine bivšeg ugostiteljskog objekta iznad pijace i nisu bili vidljivi za posjetioce.

Postojala je inicijativa da se ovi spomenici dislociraju u Arheološki muzej "Rimski municipium" u Skelane, ali je opštinsko Odjeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove odredilo da se izmjeste u kružni tok ispred Kulturnog centra i sjedišta Turističke organizacije, na vidno mjesto, i da budu sastavni dio turističke ponude kao svjedoci duge i bogate istorije ove sredine.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je Srni da ovi spomenici imaju istorijsku vrijednost, ali da nisu bili na vidljivim lokacijama i zbog toga su izmješteni na uređenu lokaciju, vidljivi su i predstavljaće izazov i atrakciju za turiste. "Uskoro će biti postavljena tabla sa opisom i podacima o ovim spomenicima vezanim za bogatu istoriju Srebrenice, a na novoj lokaciji biće zaštićeni od oštećenja ili eventualnog otuđivanja, kako su nestali brojni stećci na ovim prostorima", istakao je Grujičić.

Na području srebreničke opštine postoje brojni trgovi i arheološka nalazišta iz rimskog doba, ali i 43 registrovane srednjovjekovne nekropole sa 815 stećaka različitih veličina, među kojima je izvjestan broj sa natpisima ili uklesanim simbolima.

Mnogi su se "utopili" u zemlju ili zarasli u šikare, odnosno iskorišteni za izgradnju raznih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana