Riješena misterija arheološkog eksponata iz Sjeverska kod Rogatice

Sreten Mitrović
Riješena misterija arheološkog eksponata iz Sjeverska kod Rogatice

Rogatica - Da je Republika Srpska i te kako plodno arheološko tlo, koje krije brojne misterije iz davne prošlosti, dokazuje i novo otkriće u selu Sjeversko nadomak Rogatice. Riječ je o kamenoj ploči sa izrazito vidljivom i prilično dobro očuvanom ljudskom figurom, koja, prema tvrdnji stručnjaka iz oblasti arheologije, predstavlja božanstvo šume.

Kada su radnici Turističke organizacije iz Rogatice u decembru prošle godine, na dojavu mještana sela Sjeversko kod Borika, došli do jednog, sa arheološkog stanovišta zanimljivog eksponata - kamene ploče sa dobro vidljivom ljudskom figurom, počelo je traganje za odgovorom na pitanje kakva je bila njena funkcija i iz kojeg perioda potiče.

Ovo pitanje, uz fotografiju kamene ploče, predstavljeno je javno Rogatičanima, ali i kroz stručne kontekste sa uglednim arheolozima, koji su detaljnim proučavanjem zaljubljenicima u arheologiju, ali i stručnoj javnosti, otkrili detalje u vezi sa ovim pronalaskom.

Jedan od njih je i Mirko Babić, arheolog Muzeja u Bijeljini, koji je dao objašnjenje šta predstavlja lik na kamenoj ploči i kakva ga u stvari mitska i istorijska priča prati.

- Riječ je o fragmentalnom rimskom votivnom (zavjetnom) spomeniku, kojem je sačuvan samo gornji polukružni dio sa rustikalnom predstavom nekog rimskog ili autohtonog božanstva, vjerovatno Silvana (bog šuma). Njemu nedostaje donji dio, na kojem su vjerovatno bili pisani podaci o dedikatu, osobi koja je naručila i postavila ovaj spomenik iz 1. ili 2. vijeka nove ere - priča Babić.

Prema riječima direktora Turističke organizacije Rogatica Nebojše Golića, pošto je ovo zvanično mišljenje uglednog stručnjaka, "mi ga smatramo meritornim".

- Ako dođemo i do drugih saznanja, rado ćemo ih sučeliti, da bismo, ako postoji još nedoumica, došli do stvarnog odgovora o značaju kamene ploče iz Sjeverska, koju smo zbrinuli i spasili od daljeg propadanja u prostorije naše kuće - rekao je Golić.

Pored zanimljivog eksponata iz Sjeverska, u prostorijama Turističke organizacije nalazi se i dio, istina oštećenog, žrtvenika Jupiteru, najvećem i najboljem od Marka Ulpija (Apolodra).

- Tu su i ostaci rimskog vodovoda u Rogatici i vodovoda nadomak sela Stari Brod iz još nedefinisanog perioda, a u pitanju je najvjerovatnije praistorija i niz drugih fragmenata iz praistorijskog, rimskog i srednjovjekovnog perioda rogatičkog kraja, sa kojim se računa na skoro otvaranje zavičajnog muzeja u Rogatici - zaključio je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana