Režiser Jovan Caran održao predavanje u Banjaluci

G.S.
Režiser Jovan Caran održao predavanje u Banjaluci

BANjALUKA - Reditelj Jovan Caran, koji s ansamblom Dječijeg pozorišta Republike Srpske radi na predstavi "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru", u ponedjeljak je održao predavanje studentima glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

- Osnovna ideja predavanja jeste da se kroz poseban pristup i primjere ukaže na vrijednosti bajki i lutkarstva, poveća poštovanje prema ovoj umjetnosti i njenim posebnim mogućnostima. Jovan Caran je govorio i o autorima koji su doprinijeli razumijevanju bajkovne suštine, počev od Vladimira Jakovljeviča Propa, Bruna Betelhajma, Džozefa Kembela pa do Kristofera Volega. Ovim predavanjem budući dramaturzi, reditelji i glumci trebalo bi da bolje razumiju arhetipske ličnosti, tipične stanovnike bajki - saopšteno je iz Dječijeg pozorišta RS.

Predavanje  je bilo podijeljeno u nekoliko cjelina: uvodni dio, mogućnosti lutke, lutkarskog jezika,i lutka kao metafora, znak i simbol, potom bajka kao pramajka dramaturgije, inverzni govor kao način interpretacije, i kako sve ovo znanje pretočiti u predstavu uz prikazivanje primjera iz različitih lutkarskih predstava.

Prije predavanja, dekan Akademije, Dragana Purković Macan  studente je provela kroz sve radionice Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kako bi ovi mladi ljudi još bolje upoznali rad i uslove rada u instituciji,  sa kojom Akademija umjetnosti uspješno sarađuje, još od osnivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana