Režiser Jelena Medić: Poučna priča podvučena satirom

Mirna Pijetlović
Režiser Jelena Medić: Poučna priča podvučena satirom

Banjaluka - Karel Čapek je jedan od mojih omiljenih pisaca za decu, jer ne zanemaruje činjenicu da priče i bajke deci čitaju roditelji. Pored poučnog dela, one uvek imaju satirični sloj za odrasle, naročito komad na kojem radim.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" režiser Jelena Medić, koja radi na predstavi za djecu "Razbojnička bajka" u Gradskom pozorištu "Jazavac", koja će biti premijerno izvedena 21. aprila na dječijoj "Juhu" sceni u Banjaluci.

Riječ je o koprodukciji udruženja "Pozorište Igralište Radilište", čiji je Medićeva predsjednik i Gradskog pozorišta "Jazavac".

- To je duhovita priča o pljački na različite načine. U njoj svi kradu i varaju, opljačkani pljačkaju još neopljačkane, da bi se ovi "opametili" i nastavili lanac sve dok pljačka ne postane legitimna. Pored duhovite doskočice na račun države i ozakonjene pljačke, Čapek ne propušta ni da načne pitanje crkvenog morala, kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - priča Medićeva.

Upravo taj segment, odnos roditelj - dijete, je ono što nju, kako kaže, kao roditelja, najviše interesuje u ovoj priči.

- Kako najboljim namerama vrlo lako možemo upropastiti vlastito dete? Koliko grešimo svaki put kad ih prezaštitimo, kada sakrijemo istinu, kada donesemo odluku umesto njih, kad vaspitanje prepustimo nekom drugom... Pripadam onoj generaciji koju su roditelji zbog "teških vremena" pokušali da zaštite s nadom da ćemo se probuditi u boljem vremenu, umesto da su nas naučili da ćemo bolje vreme imati jedino ako ga sami napravimo - kaže rediteljka.

Predstava će biti duhovita, ali jedna angažovana komedija koja tretira problem idealiste u svijetu gdje vlada zakon jačeg.

- Predstava se radi na dečijoj sceni, uzrast je 8+, ali će biti i za odrasle, s posebnim naglaskom na roditelje. Osim duhovitog sadržaja, biće mnogo pevanja, plesanja, akrobatike. Vrlo sam zadovoljna dosadašnjim radom ekipe. U predstavi igra šest mladih glumaca: Bojan Kolopić, Marko Vukosav, Danilo Kerkez, Aleksandar Ristanović, Marko Nedeljković i Zlatan Vidović. Pravo je zadovoljstvo raditi s njima - otkriva nekoliko detalja Medićeva.

Kako je naglasila, atmosfera je inspirativna sa svježom energijom i mnogo dobrih prijedloga, jer, kako kaže "Čapekov kvalitet inspiriše sve angažovane na projektu, pa cela stvar raste i grana se, baš kao i priroda ovih dana oko nas."

Ovo će, kako je najavila Medićeva, biti oproštajna predstava, jer je njen san o pozorištu prerastao u drugu ljubav - fotografiju.

- Stanje u pozorištu kod nas, kao i uopšte u kulturi samo je odraz društvenog i ekonomskog stanja. Mislim da ni za koga u ovoj državi nije tajna kakvo je ono. Jedna potpuna zloupotreba entuzijazma, nipodaštavanje intelekta i traćenje kapaciteta. Meni je toga dosta! Neka snova radije neostvarenih nego pretvorenih u mučnu stvarnost. A, ko zna, možda će nekad ponovo doći vreme za njega. Možda i pre nego što mislim... Ako ne dođe, znači da nije ni trebalo - zaključuje Jelena Medić.

Fotografija

- Fotografija je moj dugogodišnji hobi koji sam s vremenom pretvorila u profesiju. Mnogo je jednostavnija za realizaciju od kolektivne, dramske umetnosti, jednako me ispunjava, a jedna dobra fotografija može da sadrži dosta ispisanih dijaloga i osmišljene glumačke igre. Fotografiju doživljavam kao ujedinjenje svega što sam do sad radila, a u potpunosti pod mojom kontrolom - rekla je Jelena Medić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana