Režiser Goran Marković za Glas Srpske: Alber Kami kao vječna inspiracija

Jasmina Perišić
Režiser Goran Marković za Glas Srpske: Alber Kami kao vječna inspiracija

Beograd - "Tri priče o samoubicama" autora Gorana Markovića, knjiga je priča kojom ovaj proslavljeni režiser pozorišnih i filmskih ostvarenja, odaje počast Alberu Kamiju, piscu koji je odredio njegov životni put i filozofiju.

Markovića koji je režiser kultnih filmova, poput  "Specijalnog vaspitanja", "Nacionalne klase", "Variole vere", "Sabirnog centra", "Turneje", "Falsifikatora"... publika će moći da ocijeni i u književnom opusu. To je njegova prva knjiga priča koju je objavila izdavačka kuća "Arhipelag", ali i upriličila njenu promociju na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga.

- Nije mi bilo lako da objavim ove priče. Desetak godina sam ih prebacivao iz računara u računar. Iako čitav život pišem i autor sam scenarija mnogih svojih filmova, ipak nisam bio siguran u kvalitet svog književnog rada. Pisanje smatram ozbiljnim poslom, a ne nečim što se radi iz hobija. Do sada sam napisao šest knjiga koje su uglavnom rađene u prozi, a ovo mi je prva literatura - rekao je Marković za "Glas Srpske".

O ozbiljnosti s kojom pristupa pisanju govori i činjenica da je prvi scenario za film "Nacionalna klasa" pisao čak 12 puta.

- Tada se radilo na pisaćoj mašini, a tekst je imao više od sto strana. U međuvremenu sam toliko toga napisao da sam pomislio da je besmisleno da ne objavljujem nešto što na kraju krajeva postoji - priča Marković, o nastanku svoje knjige "Tri priče o samoubicama".

Knjiga govori o tri potpuno različita junaka koji se naslanjaju na filozofiju apsurda koju je definisao Alber Kami.

- Prva priča u knjizi "Podgrejana sarma od prekjuče", govori o profesionalnom scenaristi koji rešava da se bavi literaturom, ali mu to ne polazi za rukom. U drugoj priči "Susret s himerom" junak je zavodnik, koji ima čitavu tehniku  zavođenja žena, ali je na kraju čitav njegov napor apsurdan. U trećoj i najdužoj priči, "Druga smrt doktora Grujića", govorim o epidemiji "Variole vere" u Beogradu 1972. godine - objašnjava Marković.

Ističe da je i njegov film "Variola vera" proistekao iz ove priče, samo sa malo izmijenjenom verzijom.

- Ova priča je zapravo nastala iz pijeteta prema Kamijevom romanu "Kuga", ali dodao bih da su i ostale priče  proizašle iz pijeteta prema njegovom eseju "Mit o Sizifu". Njegovi junaci se nalaze i u mojim junacima. Na taj način sam odao počast svemu onome što je uradio za mene, jer mi je uzor još od studentskih dana - zaključio je Marković.

Planovi

- Trenutno spremam da uradim treći film sa Duškom Kovačevićem ili možda TV seriju koja će se zvati "Reinkarnacija pevača evergrina". Ovo sam ekskluzivno rekao za vaš list i ovom prilikom pozdravljam Banjaluku, za koju smatram da bi ukoliko je država pomogne, mogla da postane ozbiljan filmski centar - rekao je Goran Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana