Restauracija kulturnog blaga kao misija

Mirna Pijetlović
Restauracija kulturnog blaga kao misija

Banjaluka - Nova arheološka iskopavanja, restauracija vrijednog kulturnog blaga i nasljeđa, kao i aktivna izdavačka djelatnost, posljednjih mjeseci okupiraju kreativni tim Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske u Banjaluci.

Kako je za "Glas Srpske" rekao direktor ove kulturne institucije Slobodan Nagradić, iako im izdavačka djelatnost nije primarna, kada procijene da je neko djelo vrijedno objave, vrlo rado podrže njegovo objavljivanje.

- Tako smo prije nekoliko mjeseci objavili knjigu, odnosno monografiju "Cerovica i Vitkovci kroz vrijeme" sveštenika Miroslava Živkovića. Značaj ove knjige i ono što je opredijelilo Zavod da je podrži je činjenica da je autor obradio istorijski razvoj ta dva naselja, kao i kulturno-istorijske spomenike na ovom području - kaže Nagradić.

Riječ je, kako ističe, o sakralnim, odnosno crkvenim objektima koji pričaju kulturni, vjerski i istorijski razvoj ovog kraja.

- Ova knjiga može biti izuzetan podsticaj drugim autorima da istraže slične osobine svoga kraja, koji će vječno živjeti kao svjedočanstvo kulturnog razvoja, među koricama knjiga. A mi ćemo kvalitet naravno podržati - naglašava Nagradić.

Djelo priča o crkvi s kraja 19. vijeka, o istoriji opisanog kraja u vrijeme vladavine kralja Dragutina, kao i o stećcima koji su pronađeni na tim prostorima.

- Ona je obimno svjedočanstvo potkrijepljeno brojnim fotografijama, kao i detaljnim opisima - kaže Nagradić.

Pored ove knjige, u pripremi je i dvojezično izdanje "Atlasa narodnog graditeljstva" Milijane Okilj.

- Ono čime je trenutno okupirana naša ekipa je obnova crkve u Jajcu koju vodi Milijana Okilj, a ta crkva je izuzetno vrijedan objekat koji svakako treba spasiti od propadanja i sačuvati od zaborava - rekao je Nagradić.

Arheološka iskopavanja

Na polju arheologije pripremaju se za iskopavanja u okolini manastira Papraće, u istočnom dijelu Republike Srpske, između Šekovića i Zvornika.

- Naši arheolozi, zajedno sa stručnjacima iz Muzeja Semberije, krenuće krajem maja u iskopavanja s ciljem da provjerimo da li se nešto nalazi ispod manastirske crkve ili ne. Ako ništa ne pronađemo, pristupiće se obnovi crkve, a u slučaju da pronađemo neke tragove, nastavljamo sa ozbiljnim iskopavanjima - najavljuje Slobodan Nagradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana