Renesansa aforizama na društvenim mrežama

Aleksandra Madžar
Renesansa aforizama na društvenim mrežama

Banjaluka - Aforizam postoji 2.500 godina i logično je da se vremenom mijenjaju njegov sadržaj, poruke i značaj. Aforizam ima svoje mjesto u svakom vremenu i društvu i oduvijek znači "mnogo smisla u malo riječi".

Mišljenje je ovo srpskih aforističara, koji ističu da ova književna forma u posljednje vrijeme doživljava renesansu.

- Malo ko ga, van onih koji ga pišu, prizna kao književnu formu, a mediji, sem nekih elektronskih, uglavnom ga izbjegavaju objavljivati jer može biti "opasno". Ovo iz razloga što većina dobrih aforizama gađa u glavu - smatra aforističar iz Banjaluke Miladin Berić.

Da bi se shvatio aforizam, kako je rekao, čitalac treba imati i inteligenciju, jer su najbolji i najdugovječniji oni koji se čitaju između više redova. Na "Fejsbuk" profilu ovog književnika svaki dan je moguće pročitati dobar aforizam.

- Pošto rijetko prođe koji dan da ne napišem aforizam normalno da radim na novoj knjizi aforizama - kazao je Berić.

Poznati aforističar iz Beograda Aleksandar Čotrić kaže da nije nužno da aforizam bude društveno angažovan, satiričan i povezan s politikom iako je takav aforizam kod nas dominantan.

- Aforizmima su se izražavali velikani srpske književnosti i filozofije Jovan Sterija Popović, Jovan Jovanović Zmaj, Božidar Knežević, Ivo Andrić, Dušan Radović, tako da ova forma ima prošlost, sadašnjost i budućnost - podsjetio je Čotrić.

Kazao je da dolazi vrijeme da se književne forme sažimaju, a od njih se traži senzacija, neobičnost, obrt. Podsjetio se ranijih vremena kada je knjiga aforizama bila zabranjena.

- Rekorder u zabranama bio je Rastko Zakić, čijih je desetak knjiga zabranjeno i uništeno. Sud je zabranio i časopis "Čivija" 1972. zbog aforizama Milovana Vitezovića. Zbog aforizama je u zatvoru, za vreme Miloševića, 1999. bio Boban Miletić Bapsi iz Knjaževca. Danas ih ne zabranjuju, ali nema mnogo prostora u medijima za njih, pa se aforizam seli na društvene mreže - naglasio je ovaj aforističar.

Najavio je da će u Beogradu 17. oktobra biti održan 11. međunarodni festival humora i satire "Satira fest", uz učešće aforističara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Rumunije.

Ljubavni aforizmi

"U jednom romanu ima više ljubavi nego u jednom gradu." J. Dučić

"Ne oslanjaj se previše na ljubav, to je zid koji je sklon padu." D. Maksimović

"Ne trčite za ženama da se ne sudarite sa onima koji beže od njih." D. Radović

"Prvi poljubac dođe mu ko neka mala matura posle koje se prelazi u više razrede gde se uči viša matematika sa svim poznatim i nepoznatim količinama." B. Nušić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana