Remetić: Usvojiti jedinstven zakon o upotrebi srpskog jezika

Srna
Foto: snimak ekrana/Srna

BANjALUKA - Akademik Slobodan Remetić izjavio je danas da je logično i vrlo značajno da u Republici Srpskoj i Srbiji bude usvojen jedinstven zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, budući da je riječ o istom narodu, sa istim jezikom i pismom kao osnovnim identitetskim obilježjima.

"Na potrebu donošenja ovakvog zakona, kojim se reguliše srpska jezička situacija u Srpskoj i Srbiji, odavno ukazuje Odbor za standradizaciju srpskog jezika, ali i kulturna javnost. Nepostojanje zakona o srpskom jeziku i ćirilici, posebno u novonastalim okolnostima, jedan je od osnovnih uzroka za urušavanje njegovog statusa u svim sferama upotrebe", rekao je Remetić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se usvajanjem navedenog zakonskog rješenja ni na koji način ne ugrožava status jezika i pisma druga dva konstitutivna naroda u Republici Srpskoj.

"Usvajanjem zakona, Srbi se neće odreći srpske baštine koja je stvarana latiničnim pismom. Naprotiv, cilj mora biti da država i pozvane naučne i kulturne institucije trajno vode brigu i o tom za Srbe značajnom djelu pisane baštine", dodao je Remetić, koji je član Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana