Remek-djela nastala iz snage ljubavi

Aleksandra Madžar
Remek-djela nastala iz snage ljubavi

Stiventon - Književnica koja je u svojim djelima postavljala i odgovarala na vječna pitanja o moći ljubavi i koja je svojim pričama očarala žene širom svijeta, Džejn Ostin, rođena je na današnji dan 1775. godine.

Njeni romani doživjeli su veliki uspjeh, ali je ona svoja djela objavljivala anonimno, što je ovoj književnici onemogućilo da se kreće u etabliranim književnim krugovima. Iako je pisala samo ljubavne romane pod uticajem romantizma u engleskoj književnosti, Džejn Ostin nije bila romantičar. U njenim knjigama snažne emocije uglavnom donose nevolje, pri čemu suzdržana i čedna mlada djevojka prije nalazi sreću nego ona koja bježi sa voljenim. Neka od najpoznatijih djela su "Razum i osjećajnost", "Gordost i predrasuda", "Mensfild park", "Pod tuđim uticajem"...

Njen posmrtno objavljen roman "Nortangerska opatija" je satira na gotičke romane En Radklif, ali je Džejn najpoznatija po svojim ranijim djelima koja su najčešće bila u formi društveno kritičkih komedija karaktera. Ta djela, a posebno "Ema", često su citirana zbog savršenosti forme. Današnji kritičari pokušavaju da pronađu nova značenja u Džejninim oštroumnim komentarima o bezizlaznom životu čednih neudatih žena s kraja 18. i početka 19. vijeka. U vrijeme izdavanja njena djela su naišla na prilično mlak prijem, ali je ser Volter Skot ipak pohvalio njene radove:

- Ta mlada dama ima dara za opisivanje međuodnosa osjećanja i likova iz običnog života, što je za mene nešto najljepše sa čim sam se do sada upoznao - rekao je on.

Džejn Ostin je stekla poštovanje i divljenje Tomasa Babingtona Makolija, Sidnija Smita, Samjuela Tejlora Kolridža, Roberta Saudija i Edvarda Ficdžeralda.

I danas, nakon više od dvjesta godina poslije smrti, Džejn Ostin je izuzetno cijenjena kao romanopisac. Literarni teoretičari 20. vijeka uvrstili su je na spisak najvećih literarnih stvaralaca koji su pisali na engleskom jeziku, poredeći je čak sa Šekspirom.

Snaga

Literarna snaga Džejn Ostin leži u njenoj sposobnosti vještog ocrtavanja likova, posebno žena, delikatnim i nježnim potezima kojima se opisuju svakodnevni događaji iz života srednje i više klase, odakle uglavnom potiču njeni junaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana