Redovi na šalterima zbog Velikićevog Islednika

Mirna Pijetlović
Redovi na šalterima zbog Velikićevog Islednika

Banjaluka - Šalteri biblioteka i blagajne knjižara u Republici Srpskoj ovih dana puni su nestrpljivih ljubitelja pisane riječi, a sve zbog knjige "Islednik" Dragana Velikića kojem je juče u Skupštini Beograda svečano uručena NIN-ova nagrada.

Čitalačka publika se mnogo češće opredjeljuje za kupovinu ili posuđivanje nekog književnog djela, kada ono dobije književnu nagradu, bilo da je ona domaća ili strana.

- Ne samo NIN-ova, nego i Bukerova, Nobelova i mnoge druge nagrade za književnost u Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske (NUBRS) dovedu toliki broj čitalaca da mi nemamo na raspolaganju dovoljan broj knjiga za posudbu. Takva je i situacija i sa "Islednikom", pa smo naručili dodatne primjerke, koje svaki dan treba da nam stignu - rekla je direktor ove kulturne ustanove Ljilja Petrović.

Ona dodaje da najveći rejting kod čitalaca u Banjaluci ima upravo NIN-ova nagrada, bez obzira što se u javnosti sve češće može čuti da je i ona degradirana.

- Iskreno, ne mislim da je to tako. Pročitala sam Velikićev roman i zaista moram istaći da sam prijatno iznenađena i kvalitetom priče, kao i unikatnim jezikom kojim pisac pripovijeda o iskrenom odnosu između majke i sina - kaže Petrovićeva.

Ista situacija je i u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, gdje su nam rekli da čim čitaoci u medijima čuju da je neki pisac dobio nagradu, veoma brzo žele i da pročitaju to djelo.

- Mahom se dešava da imamo samo jedan primjerak neke nagrađene knjige, a dodatne primjerke naručujemo u skladu sa budžetom kojim raspolažemo za nabavku novih knjiga u tom trenutku - rekla je Miljana Macan iz ove kulturne ustanove.

Ništa drugačija situacija nije ni u knjižarama, gdje je takođe velika potražnja za nagrađenim knjigama. Tako su nam iz banjalučke knjižare "Kultura" rekli da zbog izuzetno velike zainteresovanosti čitalaca moraju nabavljati dodatne primjerke knjiga, te potvrdili da čitaoci mnogo više kupuju knjige koje su dobile neku od nagrada.

Književna nagrada svakako pravi dobar marketing piscu i njegovom djelu, ali za dokaz njegovog istinskog kvaliteta ipak je presudna zainteresovanost čitalačke publike, koja će kontinuirano pratiti književni rad omiljenog pisca i, naravno, iznova se vraćati omiljenom, već nekoliko puta pročitanom rukopisu.

- NIN-ova nagrada je jedina nagrada u Srbiji koja značajno proširuje čitalačku publiku. Ipak, nema te nagrade koja na duži rok može uspostaviti nekog pisca ukoliko nije vlasnik autentičnog književnog sveta - poručio je ranije u intervjuu za naš list Dragan Velikić.

Preporuke

Iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo su istakli da čitaoci redovno prate preporuke za čitanje u štampi, između ostalih i u "Glasu Srpske".

- Naši čitaoci često dolaze sa isječkom iz novina, gdje preporučujete književne naslove za čitanje i žele da posude baš te knjige - kazali su nam iz Biblioteke u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana