Rediteljka Đurđa Tešić o komadu Milovana Glišića: Podvala bolest izopačene sadašnjosti

Aleksandra Madžar
Rediteljka Đurđa Tešić o komadu Milovana Glišića: Podvala bolest izopačene sadašnjosti

Banjaluka - Iza prividne jednostavnosti "Podvale" i njene narodske prijemčivosti otkrivaju se patološke ljudske i društvene mane od kojih, nažalost, boluje i naša izopačena sadašnjost.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" rediteljka Đurđa Tešić iz Beograda o komadu Milovana Glišića, važnog srpskog pisca koji je živio i radio u 19. vijeku, dugogodišnjeg upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Glišićeve misli ispisane u ovom djelu, zahvaljujući svojim rediteljskim sposobnostima i ideji koja je vodi, Tešićeva zajedno sa ansamblom Narodnog pozorišta RS budi i na sceni. Predstava je od samog početka "obučena" u svečani pozorišni kostim, jer će njenom premijerom 17. maja u 20 časova biti otvoren jedan od najvažnijih teatarskih događaja, devetnaesti Teatar fest "Petar Kočić". Tešićeva je već imala priliku da osjeti kako kuca srce banjalučkih pozorišta i njihovih glumaca, jer već peti put radi u našem gradu.

- Publika verovatno zna da od mene i ansambla Narodnog pozorišta RS, sa kojim imam izuzetnu saradnju, može da očekuje još jedan klasik u kome smo prepoznali današnje probleme i pronašli način da o njima progovorimo na uzbudljiv scenski način. Nakon "Ženidbe" J. S. Popovića, koja se sa velikim uspehom dugo igrala na velikoj sceni, na moje veliko zadovoljstvo opet je u pitanju srpski klasik, komedija - kazala je Tešićeva.

U ovoj predstavi, objašnjava, bavili su se drugom stranom ljudske pozitivnosti.

- Mi smo društvo u kome svako svakom gleda da podvali, naše su vrline postale laži manipulacija. Naša apsolutna ideja vodilja je da je sve moguće prodati, od tela do obraza. Svako bi tu svakom potuljeno da podvali. Zaneli smo se baš kao i Neša advokat iz komada. Zaboravili smo da kad podvaljuješ, podvaljuješ pre svega samom sebi - istakla je ona.

Glišić je, podsjeća, najznačajniji po svom pripovjedačkom daru, a šira publika se vjerovatno sjeća pripovijetke "Glava šećera", koja spada u obaveznu lektiru.

- Ništa manje značajan i veliki je njegov prevodilački rad, prevodio je sa ruskog i francuskog jezika. Između ostalog, Glišić je prvi preveo na srpski jezik Gogolja, Tolstoja, Gončarova… Manje je poznato da je napisao i dve komedije. Jedna od njih, "Podvala" privukla je moju pažnju. Ona se smatra prvom srpskom realističnom komedijom. "Podvala" je otvorila put kasnijim vrhunskim delima naše komediografske scene, pre svega mislim na Nušićevo delo. Za uzor je imala Gogoljevog "Revizora" - priča Tešićeva i naglašava da se cijeloj Gogoljevoj optici posmatranja svijeta divio Milovan Glišić. Zanimao ga je, kako kaže, svijet birokratije, sitnih činovnika koji su predstavljali osnovnu polugu tadašnjeg društva, svemoć vlasti i nemoć malog, običnog čovjeka.

- A kao i svaki autentičan i darovit čovek, Glišić nije pošao za imitacijom svog velikog uzora, već je teme koje je uočio kao važne i u našem tadašnjem društvenom trenutku uneo u svoja dela. A to je trenutak kada kapital, odnosno novac, ulazi prvi put u život običnog seljaka, odnosno narod. Glišić je stvorio lik Vuleta Pupavca, lokalnog zelenaša kroz koji je jednostavno, tačno i nadahnuto predstavio lice i naličje trgovine kao sticanja profita koja nužno vodi u potpunu etičku ravnodušnost i ljudsku okorelost - priča rediteljka.

Ništa manje uspešno, a za današnje vrijeme veoma važno, predstavljen je lik Neše advokata, za koji kritika na jednom mjestu kaže da je "Valjevski Jago".

- To je čovek sklon podvali, koji u letu hvata veštine koje se traže za opstanak u ovakvom etičkom sistemu vrednosti i koji preko noći postaje čovek sposoban da naplati nepravdu i nepoštenje. Njih dvojica zajedno predstavljaju osnovnu polugu društva koja će na naivnom i društvenim prilikama nedoraslom seljaku Živanu demonstrirati svu svoju moć - dodaje ona.

Složan ansambl

- Nacionalni ansambl je sjajan, radan i duhovno raspoložen. Složan ansambl koji pronalazi motivaciju i ciljeve u svakom radu - rekla Tešićeva.

U ovom komadu uloge je povjerila Dragoslavu Medojeviću, Zlatanu Vidoviću, Ljubiši Savanoviću, Đorđu Markoviću, Aleksandru Stojkoviću, Dejanu Batozu, Goranu Jokiću. Na sceni će se naći i Bojan Kolopić, Slađana Zrnić, Snježana Štikić, Dragana Marić, Vedrana Mačković, Nataša Ivančević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana