Reditelj Vitomir Mitrić: Monodrama je gramatika dramske umjetnosti

Aleksandra Madžar
Reditelj Vitomir Mitrić: Monodrama je gramatika dramske umjetnosti

Istočno Sarajevo - Ostvariti rediteljsku kreativnost u monodrami moguće je ako se režija sastoji od svitka skrivenih asocijacija, metoda savremenog teatra koji se drži primljenih navika publike.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" reditelj i umjetnički direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić u susret premijeri monodrame "Kratka mi ova pamet" koja je zakazana za 20. mart. U toku su pripreme, reditelj i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić vrijedno rade i svojim iskustvima grade komad i lik Vukote Pičete.

- U monodrami "Kratka mi ova pamet" književnika Dušana Zurovca publiku očekuje mnogo ljepša i bolja, oplemenjena gruba stvarnost. Zatvorska ćelija iz koje se stvara država, odrastanje uz zvuke prirode u kojoj se uči životu. "Potonja pamet kenjcu pod rep" stara je hercegovačka izreka. Publici ostaje upitanost, nedovršenost i provjera sebe - naglasio je reditelj.

Mitrić je najavio i prvu reprizu koja je će biti u Banjaluci, u Narodnom pozorištu Republike Srpske na sceni "Petar Kočić". Poslije toga monodrama "Kratka mi ova pamet" putuje po svim gradovima Republike Srpske, Srbije, ali i inostranstvu, gdje će graditi svoj umjetnički život. Mitrić je istakao i veoma važnu činjenicu, da je komad namijenjen i slabovidim osobama jer "Forum teatar" predstavu radi sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica RS.

- Monodrama je gramatika dramske umjetnosti, i odgovornost u režijskom pristupu je veća i složenija nego kod postavljanja ansambl predstava - kazao je Mirić.

Objasnio je da režiser u monodrami ukazuje na opšte obaveze, predlaže i pomaže glumcu u stvaranju tipičnog lika na osnovu prirode života i okolnosti u kojima nastaje. Kada je riječ o njegovim rediteljskim potezima u ovoj monodrami, objašnjava da je mizanscen originalan i prost.

- Radnja monodrame je izazovna za publiku, od koje se očekuje aktivno učešće u ključnim scenama promjene radnje. Jednom riječju, monodrama je svakodnevna, a na sceni ona nudi ono što se događa u životu - dodaje Mitrić.

U pripremi rada, stvaranja lika, kako kaže, glumac ništa ne zamišlja, njegov odnos je vezan uz slike, dok je rediteljski zadatak da glumca priljubi u tu ulogu.

Goran Jokić

- Iskustvo i kreativnost glumca Gorana Jokića, koji igra lik Vukote Pičete, će olakšati stvaralački proces, jer glumac je u centru monodrame, a ostvaruje se u pozorišnoj tehnici glumca i reditelja kao autonomnih stvaralaca - naglasio je Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana