Reditelj Todor Valov o predstavi Mačak u čizmama: Laži i intrige u grotesknom kabareu

Mirna Pijetlović
Reditelj Todor Valov o predstavi Mačak u čizmama: Laži i intrige u grotesknom kabareu

Banjaluka - Pored toga što je "Mačak u čizmama" poznata bajka odlučio sam da, u skladu sa današnjem vremenom, klasičnu bajku ispričam na jedan drugačiji, savremeniji način. Tako ćemo kroz ovu predstavu, koju može da gleda publika svih generacija, progovoriti o nekim aktuelnim društvenim temama, a najmlađima pokazati koje su to istinske ljudske vrijednosti.

Ispričao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" režiser iz Bugarske Todor Valov, koji u Dječijem pozorištu Republike Srpske režira lutkarsku predstavu "Mačak u čizmama". Ovim komadom čija je premijere zakazana za 8. oktobar biće otvoren 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2016.

Iskusan reditelj, dolazi iz zemlje u kojoj je lutkarski teatar na veoma visokom nivou.

- Svi znamo da klasične bajke govore o životnim mudrostima, nezavisno od vremena u kojem se bajka čita, a ono što moramo je čitati između redova u kojim se te mudrosti i nalaze - kaže Valov.

Tvorac pozorišne čarolije, svoju biografiju, okitio je nagradama, a cijeli svoj život posvetio je lutkarstvu i lutkarskom pozorištu.

- Uvijek su me intrigirale poruke koju nosi bajka "Mačak u čizmama". U ovoj bajci govori se o svevremenim temama kojima se može manipulisati - ističe Valov.

Smatra da ova bajka nije nimalo naivna, već da je riječ o opasnim temama sa kojima bi se svako od nas trebao uhvatiti u koštac.

- Ono što radim sa sjajnim glumcima Dječijeg pozorišta RS je jedna izuzetno otvorena predstava koju bih opisao kao groteskni kabare. Publiku može da očekuje puno muzike, divne lutke i scenografiju, a sama priča, nadam se, biće intrigantna samim roditeljima da svojoj djeci objasne te poruke koje mi želimo da im pošaljemo - kaže ovaj reditelj.

Predstava je objašnjava, puna poruka, poput: "Bićeš srećan, ako se ponašaš kao miš. Moraš biti brz, moraš biti lovac, kako bi uhvatio sreću".

- Mačak u našoj predstavi koristi laž, intrige, slabosti karaktera kod ljudi, kako bi došao do svog cilja, a svi drugi likovi u predstavi predstavljaju upravo te slabosti. Tako imamo likove koji predstavljaju pohlepu, glupost i druge crte karaktera, koje omogućavaju da manipulacija olako prolazi na svakom nivou - pojasnio je Valov.

On je naglasio da je ova bajka jako poučna, kako za djecu, tako i za odrasle, te da će specifično izrađene lutke iz bezgranične mašte Stefanke Kjuvlijeve iz Bugarske, uz izuzetan glumački ansambl dati ovoj predstavi jednu potpuno novu dimenziju.

Program festivala

8. oktobar

"Mačak u čizmama" Dječije pozorište RS, Banjaluka, BiH

9. oktobar

"Preobražaj zvijeri" Pozorište i lutke plave dame, Argentina

10. oktobar

"Basne iz senke" Pozorište za decu Kragujevac, Srbija

"Kresivo" Pozorište lutaka Mostar, BiH

11. oktobar

"Nije me strah" Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatska

"Pesma belog kita" Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin, Srbija

12. oktobar

"Bajka o ribaru i ribici" Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora

"Kamine" "Foudžfeudžrieudž", Šinon, Francuska

13. oktobar

"Priča o Ferdinandu" Lutkarsko pozorište "Guliver", Varšava, Poljska

"Avanture profesora Kurama. Pronalazač" Mini teatar, Ljubljana, Slovenija

"Odisej" Dječije pozorište RS, Banjaluka, BiH

14. oktobar

"More mašte" Pozorište lutaka, Niš, Srbija

"Gospodar pesme" Pozorištance "Puž", Beograd, Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana