Reditelj Marko Sopić o nagradi Srebrno jaje: Ocjena žirija najjači podstrek

Aleksandra Madžar
Reditelj Marko Sopić o nagradi Srebrno jaje: Ocjena žirija najjači podstrek

Beograd - Nagrada "Srebrno jaje" je za mene bila veliko iznenađenje. Nisam očekivao priznanje iako sam sa svojim filmovima već osvajao nagrade. Kada sam na festivalu, jednostavno ne volim da razmišljam o mogućnostima i da podgrevam svoja očekivanja. Na kraju krajeva, volim iznenađenja.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" talentovani srpski reditelj Marko Sopić.

On je u svoju biografiju ove godine upisao veoma važnu filmsku nagradu na Filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf", nedavno održanom na Mokroj Gori.

Scenario za film "Torba", koji se ovaj put našao na visokom drugom mjestu festivala, potpisuje Vuk Ršumović.

Sopiću posebno zadovoljstvo predstavljaju komentari veoma stručnog žirija, sačinjenog od vrhunskih svjetskih filmskih radnika.

- Kada sam u razgovoru sa članovima žirija čuo njihova mišljenja o svom filmu i njihove razloge za dodeljivanje nagrade filmu "Torba", osećao sam se prelepo. Inače, u žiriju su bili izvanredni filmski stvaraoci koji su radili na nekim od filmova koji su sačinjavali deo filmskog spektra odrastanja i sazrevanja moje generacije - kazao je Sopić.

Kako je rekao, radeći na ovom filmu, sebi je zadao zadatak da se bavi likovima i njihovim dilemama.

- Kada radite film koji je baziran na istinitom događaju, postoje mnogobrojne mogućnosti da rekonstruišete priču ili da stvorite neki drugačiji, filmski svet u kome se taj događaj dešava. Mene je motivisalo da se bavim ovom temom kako bih stvorio mikrosvet u kom se kreću junaci ove priče - objasnio je Sopić.

Naslovne uloge u filmu povjerene su sjajnim glumcima Vesni Trivalić i Nemanji Oliveriću.

- Dugo sam želeo da sarađujem sa Vesnom. Uspostavio sam kontakt sa njom i bio sam presrećan kada sam video da je ona zainteresovana da učestvuje u radu na ovom filmu. Vesna je bila jako strastvena i precizna u radu na ovoj ulozi. Rad sa njom, kao i poznanstvo sa tako divnom osobom su za mene nezaboravno iskustvo - naglasio je reditelj.

Cjelokupna atmosfera i druženje sa gostima festivala takođe je za njega bilo vrijedno iskustvo.

Svaki od reditelja koji su ove godine bili na festivalu, kako je rekao Sopić, ima svoj karakterističan put i veliko iskustvo koje je značajno za mlade autore.

- Izdvojio bih Bernarda Tavernijea i Andreja Končalovskog koji su svojim rečima i svojim znanjem najviše podstakli moje razmišljanje o filmu kao umetnosti - istakao je Sopić.

Ipak, nije lako srediti misli i sabrati utiske poslije ovakvog događaja i nagrade, ali Sopić je donekle spoznao one najjače.

- Kao snažan utisak prepoznajem razgovore sa već pomenutim Tavernijeom, Kuaronom, Končalovskim. Tavernijeov film "Round Midnight" iz 1986. godine, koji je prikazan na festivalu, za mene je potpuno otkriće i predstavlja verovatno najznačajniju filmsku posvetu džez muzici koju sam do sada video - zaključio je Sopić.

Novi film

- Već tri godine radim na scenariju za svoj prvi dugometražni film koji će se zvati "Sotto Voce". U međuvremenu sam dobio podršku Ministarstva kulture Republike Srbije za razvoj scenarija i za razvoj projekta. Nakon nekoliko nagrada koje sam dobio za svoj prethodni film, a naročito nakon ove sa "Kustendorfa", nadam se da ću imati prilike da ostvarim svoju veliku želju, koja se ogleda u realizaciji debitantskog filma - kaže Marko Sopić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana