Reditelj iz Banjaluke Dane Komljen za Glas Srpske: Saga o dva čovjeka u bezimenom odnosu

Aleksandra Madžar
Reditelj iz Banjaluke Dane Komljen za Glas Srpske: Saga o dva čovjeka u bezimenom odnosu

Berlin - Film je sniman u blizini Ade Bojane, na granici Crne Gore i Albanije. Priča o dva muškarca koji žive u jednom od napuštenih bungalova, u jednoj od soba, u plavom šatoru, tokom zime, je priča o dva muškarca čiji odnos nema ime.

Ovim riječima za "Glas Srpske" reditelj Dane Komljen najavljuje svoj prvi dugometražni film, čije je snimanje počelo u januaru ove godine.

- U filmu igraju Boban Kaluđer, koji se pojavio i u kratkom filmu "Višak vjetra", i Boris Isaković. Film bi trebalo da završim u toku naredne godine - kazao je Komljen.

Umjetnik iz Banjaluke sa adresom u Berlinu oduševio je publiku i stručnu javnost svojim kratkometražnim filmova. Nedavno se vratio iz Pančeva, gdje je imao čast da se na Pančevo film festivalu prikažu njegovi filmovi u revijalnoj selekciji "Svetla budućnost".

- Lepo je bilo videti te filmove zajedno. Sama retrospektiva je neka vrsta priznanja, posebno sa takvim imenom - dodao je Komljen.

Njegovi kratki filmovi prikazani su na više od 90 međunarodnih festivala, a nagrađivani su u Kanu, Lokarnu, Roterdamu, FID Marseju i Sarajevo film festivalu. Pored dugometražnog filma, Komljen radi i na novom kratkometražnom ostvarenju.

- Ove godine sam prvi put radio samostalno na umetničkom projektu - foto-video instalaciji o potopljenom radničkom gradu, čiji se ostaci nalaze na dnu veštačkog jezera položenog pored Brazilije - objašnjava reditelj.

Tamo je, kako kaže, proveo skoro 30 dana tokom kojih je pravio i snimke, pored fotografija za njegov projekat.

- Nismo bili sigurni da li će nas to snimanje odvesti bilo gde, ali kada smo po povratku pregledali materijal, odlučili smo da probamo da ga izmontiramo i sada smo sigurni da smo napravili film. Nadam se da ćemo ga završiti do kraja ove godine - priča Komljen.

Takođe, to je prvi film koji će potpisati sa nekim drugim autorom.

- Sa umjetnikom Džejmsom sam već sarađivao na konceptu i tekstu "Našeg tela", ali ovo je prvi film koji smo od samog početka pravili zajedno - rekao je Komljen.

Talentovani reditelj koji je završio filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na "Le Fresnodž" smatra da je u Banjaluci, na domaćoj sceni, ne postoji sistematska podrška filmu.

- Svaki budžet, svaka produkcija deluje slučajno i slučaj za sebe. Činjenica da, bez obzira na postojanje Akademije umetnosti na kojoj se, sad već decenijama, školuju filmadžije, zajednica i dalje ne vidi kao nužnost, makar neku vrstu fonda za kinematografiju meni i dalje nije jasna - priča Komljen.

Kao drugi problem, navodi osjećaj koji ga prati svaki put kad se vraća u Banjaluku, da je način na koji ljudi žive nepredvidiviji i nesputaniji od načina na koji misle.

- Svuda je dosta straha. Ne vidim zašto film treba da ogleda tako nešto ili bilo šta. Zato - hrabrosti, želje da drugačije bude moguće - zaključio je Komljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana