Rebeka Lejton, umjetnica iz Njujorka, za Glas Srpske: Fascinacija Balkanom utkana u umjetnička djela

Mirna Pijetlović
Rebeka Lejton, umjetnica iz Njujorka, za Glas Srpske: Fascinacija Balkanom utkana u umjetnička djela

Banjaluka - Postoji velika rupa u mom znanju i obrazovanju što se tiče čitavog područja Balkana. Zašto je to tako? Mogu da nabrojim dosta razloga - politički, ekonomski, istorijski, ili jednostavno nije bilo dovoljno vremena u jednoj ili svih 13 školskih godina da nešto više naučim o vašoj kulturi i istoriji.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" mlada umjetnica iz Njujorka, Rebeka Lejton, čija izložba i prezentacija će biti otvorene večeras u 20 časova u Art klubu "Prostor" u Banjaluci.

Fascinirana istorijom i kulturom naroda Balkana, ovih dana boravi u Banjaluci i sa prijateljima umjetnicima obilazi okolna mjesta, posjećuje spomenike i kulturne znamenitosti, a na osnovu tih iskustva, pripremiće postavku koju će prezentovati Banjalučanima.

- Rođena sam 1988. godine u predgrađu Njujorka. Nikada se u stvari nisam pitala kako bi bilo da sam rođena negdje drugdje, već sam razmišljala o onome što se simultano dešava pored mog života. A događaji i stvari koje ne znam, kao da se nisu ni desili - priča Lejtonova o povodu dolaska u Banjaluku.

Ističe da je ove godine stekla troje prijatelja koji su na prostoru bivše Jugoslavije.

- Često u razgovorima, kada se spominje BiH, govorim: "To mi sve zvuči baš kao Njujork". Želim da znam zašto često osjećam tu sličnost. I zato sam i odlučila da počnem da posjećujem spomenike - kaže Lejtonova koja je akademski vajar po struci.

Naglašava da se često fiksira na informacije o političkoj, ekonomskoj i istorijskoj pozadini, koje se nekada pretvore u pravo istraživanje iz kojeg onda nastaje umjetničko djelo. 

- A nekada se desi umjetničko djelo samo, iz osnovnih iskustava, bez potrebe za istraživanjem - kaže ova mlada umjetnica.

Pored Banjaluke, posjetila je Sanski Most, Kozaru i Grmeč gdje je posjetila spomenike iz određenog perioda.

- Željela sam da ih vidim uživo, umjesto da samo gledam njihove fotografije i čitam članke o njima. Htjela sam da stvorim nova iskustva gledajući te spomenike i družeći se sa ovdašnjim ljudima - priča Lejtonova.

Iz iskustava sa ovog putovanja, kaže, nastaće format za buduća djela. Ovaj proces će se nastaviti u Sarajevu sljedeće godine, kada će posjetiti grad, ali i spomenike u Zenici, na Makljenu i Tjentištu.

- Ne želim da ljudi pomisle da želim napraviti sopstvenu viziju baziranu na njihovom sopstvenom iskustvu. Nisam sasvim sigurna gdje sve ovo ide. Zato vas pozivam da vidite početak i da pričate sa mnom - zaključuje Rebeka Lejton.

Performans

- U "Prostoru" će se moći vidjeti moj osnovni istraživački rad (fotografije, snimci, bilješke) zasnovan na boravku u RS i BiH. Unutar ovog istraživačkog rada publika će moći da se upozna sa mojom vizijom ovog prostora, ali i ljudima koje sam srela proteklih godinu dana. Održaću performativno predavanje "Vrijednost/Naivnost" koji uključuje istorijska, politička i ekonomska stanovišta, i istovremeno ću praviti balans između sopstvenog iskustva odrastanja u SAD sa onima koji su odrastali ovdje u isto vrijeme. To nije kompletna slika, to je nešto što zahtijeva dosta razmišljanja prije nego se oformi konačni zaključak, ali je ipak nešto - najavljuje Rebeka Lejton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana