Raznovrsna potražnja i ponuda literature na “Glasovom” sajmu knjige u Banjaluci

Ilijana Božić
Raznovrsna potražnja i ponuda literature na “Glasovom” sajmu knjige u Banjaluci

BANjALUKA - Ljubitelji knjige ovih dana uživaju u raznovrsnoj ponudi na 27. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, a djela srpskih i svjetskih klasika su i ove godine među najtraženijim.

Štandovi izdavača na ovogodišnjoj smotri pisane riječi u organizaciji “Glasa Srpske” ispunjeni su zanimljivom literaturom od knjiga posvećenih nauci, filozofiji, psihologiji i istoriji, pa do klasične i savremene književnosti. Posjete školaraca jesu ono što daje posebnu čar ovom sajmu knjiga, a kutak za mališane uljepšao je ovogodišnju manifestaciju.

Svoja omiljena izdanja knjigoljupci mogu pronaći po cijenama uz popuste od 15 do 70 odsto.

Na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva primjetno je veoma mnogo roditelja i djece koji biraju udžbenike kako za osnovnu tako i za srednju školu. A kako je “Glasu Srpske” rekao rukovodilac poslovnog centra Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Nikola Šobota, posjećenost je velika.

- Kao i uvijek traže se udžbenici koji su đacima nedostajali za osnovnu i srednju školu, a naročito za srednjoškolce. Mnogo se traži i školska lektira, pogotovo naša nova izdanja koja su urađena po nastavnom planu i programu. Čitaoci kupuju i beletristiku, a klasici su uvijek traženi. Kupuju se i naša starija izdanja na koja imamo i maksimalne popuste do 70 odsto - rekao je Šobota.

Izdavačka kuća “Buk” jedna je od utemeljivača “Glasovog” Sajma knjige, a prem riječima Ljubinka Ososlije njihova izdanja tradicionalno su zastupljena već 27 godina.

- Uvek pratimo nove izdavačke trendove, iako se naša izdavačka kuća bazira na izdanjima klasika i dečije literature, ali i popularne beletristike. Svako ko dođe na naš štand zadovoljiće svoje čitalačke ukuse. Kada govorimo o onome što čitaoci najviše kupuju tu se izdvaja svetski klasik Fjodor Mihailovič Dostojevski. Najviše se traže ta lektirna izdanja “Braća Karamazovi”, “Zločin  i kazna”, “Idiot” i “Zli dusi” - objasnio je Ososlija.

Istakao je da su jednako traženi i romani Meše Selimovića “Derviš i smrt”, “Tvrđava” i “Ostrvo” ali i Šekspirove tragedije.

- Pored toga čitaoci kupuju “Majstora i Margaritu”  Mihaila Bulgakova, ali i zbirku priča “Kod kuće je najgore” Efraima Kišona. Ipak klasici nikada neće sići sa liste popularnosti, jer ono što je vredno sabrano je u tim delima, a i novi stvaraoci pronalaze inspiraciju u klasicima - kazao je Ososlija i dodao da su ljubiteljima pisane riječi na štandu izdavačke kuće “Buk”  knjige dostupne sa popustom od 20 do 40 odsto.

Ispred bogatog štanda “Biblionera” iz Banjaluke čitaoci najčešće zastaju, a kako nam je kazala njihova predstavnica Dragana Palić tinejdžeri ove godine najviše kupuju djela japanskog pisca Osame Dazaija.

- Ljudi srednjih godina najviše kupuju djela izdavačke kuće “Buka” i to sve njihove novitete. Traže se djela “Voli me više od svega na svijetu” Mire Furlan, a i dalje se prodaju naslovi Lane Bastašić. Među traženima su i novi romani Erlenda Lua i Džulijana Barnsa - kazala je ona.

Dodala je da je pored knjiga za razbibrigu tražena i ozbiljnija literatura kao što su istorijska djela, ali i ona koja su posvećena psihologiji. Na štandu “Biblionera” popusti se kreću od 20 odsto pa nadalje.

Među najposjećenijim je svakako i “Lagunin” štand a kako nam je kazala njihova predstavnica čitaoci svih generacija najviše traže klasike, a podjednako su traženi i trileri.

- Najviše se traže djela Dostojevskog, te knjiga “Majstor i Margarita”.  Od domaćih autora najtraženije su knjige Jelene Bačić Alimpić i Mirjane Bobić Mojsilović, a i djela Mome Kapora su među traženijim - rekla je ona.

Na “Laguninom” štandu knjige se mogu pazariti sa popustima od 15 odsto u odnosu na cijenu u knjižari, a ukoliko se odlučite da kupite više knjiga popust ide i do 20 odsto.

Sajam knjige otvoren je do ponedjeljka, a radno vrijeme je od 10 do 21 čas.

Plan prijavljenih promocija na 27. Sajmu knjige od 6-12.9. 2022. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana