Razlike spojene u umjetnost

Aleksandra Madžar
Razlike spojene u umjetnost

Banjaluka - Mlade i talentovane slikarke iz Banjaluke svoju ljubav prema umjetnosti ujedinile su u Udruženju umjetnica UMA, a njihova prva izložba ispunila je prostor salona Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Inspiraciju i kreativne izraze udružile su Maja Šolak, Jelena Kondić, Tatjana Ratković, Nevena Milašinović, Dragana Krecelj i Nikolina Peslać.

- Ideja o osnivanju udruženja javila se spontano, na koloniji žena koju je organizovalo udruženje UDAS iz Banjaluke. Prosto, kada smo donosili odluku bile su prisutne samo žene. Onda smo rekle: "Neka to bude udruženje umjetnica" - objasnila je Šolakova.

Ipak, umjetnice kažu da to ne znači da muška populacija nije dobrodošla da stvara zajedno sa njima.

-  Često se baš osjeća kako je potreban praktični, muški mozak, naročito kada treba donositi neke odluke - kazala je Ratkovićeva.

Postavka koja krasi izložbeni salon Dječijeg pozorišta RS je slobodnog karaktera.

- Nismo prethodno odredile nikakav specijalan koncept ili određenu tematiku kojom bismo se vodile. Jednostavno smo željele da izložimo radove kojima se svaka od nas bavila u prethodnom periodu - istakla je Milašinovićeva.

Da unutar grupe treba da se njeguje izvjesna individualnost, gdje svako zadržava lični rukopis i izraz smatra Dragana Krecelj.

- To je i vidljivo i na ovoj izložbi, šest različitih stilova i šest različitih tema - dodala je ona.

Djela koja su stvorile i gdje su predstavljeni motivi iz njihovih misli predstavile su i na nekoliko zajedničkih izložbi u Gradišci i Srpcu.

- Često sarađujemo sa Udruženjem UDAS, pa smo prošle godine imali zajednički projekat - koloniju žena u njihovim prostorijama - podsjetila je Jelena Kondić.

Slikarke planiraju i nove izložbe koje bi trebalo da budu otvorene tokom ljeta.

Članovi

- Udruženje  je formirano u februaru 2013. godine. Godinu prije zvanične registracije funkcionisale smo kao neformalna grupa pod nazivom "Matrona". U toku tog perioda sastav članica se mijenjao više puta, a za sada smo mi stalni članovi - kaže Nikolina Plesać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana