Različiti izrazi umjetnika spojeni u izložbi “4/PROSTOR 5” Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Različiti izrazi umjetnika spojeni u izložbi “4/PROSTOR 5” Banskom dvoru

Banjaluka - Njihove zajedničke izložbe predstavljaju retku priliku da na istom mestu, jedne uz druge, vidimo radove umetnika i na taj način ispravnije percepiramo njihove međusobne uticaje koji često ostanu nedovoljno vidljivi, neiščitani negde u dubljim slojevima umetničkog dela.

Navela je ovo o izložbi “4/PROSTOR 5” beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića istoričarka umjetnosti i kustos postavke Ivona Fregl. Pomenuta izložba otvorena je u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Ona je navela i objasnila nešto više o samoj izložbi, autorima i njihovoj međusobnoj saradnji.

- Poredeći njihove domete sa novom britanskom skulpturom, likovna kritika daje im naziv pod kojim su i dan-danas poznati u stručnoj literaturi - nova beogradska skulptura. Njihove prve zajedničke izložbe u Studentskom kulturnom centru u Beogradu protiču u znaku istraživanja različitih vidova kreativnog izražavanja, kao što je minimalizam, i u tom periodu njihove prakse su slične, da ne bismo sa sigurnošću mogli da kažemo koji je čiji rad. Njihov umetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, kao i naglašeni intelektualni pristup stvaranju umetničkih dela - kazala je Fregl prilikom otvaranja izložbe.

Izložba predstavlja četiri značajna umjetnika. Njihova saradnja je počela davno, kao i njihovo druženje.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo nakon ozbiljnih priprema i dogovora konačno uspjeli da  ugostimo izložbu naših izuzetnih umjetnika iz Beograda. Poslije niza značajnih izložbi koje je Banski dvor pripremio u ovoj godini, i ova izložba predstavlja samo nastavak organizovanja visokokvalitetnih umjetničkih programa u vlastitoj produkciji - rekao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Ovom postavkom umjetnici su prikazali i otvorili mnoga pitanja, između ostalog i pitanja uočavanja, određivanja i posljedica međusobnih umjetničkih uticaja.

- Drago mi je što je došlo do realizacije ove izložbe. Mi smo različita grupa autora koja se međusobno podržava. Uspeli smo da animirano ovaj prostor i dobili smo jednu izložbu koja može da bude zanimljiva za banjalučku publiku, da dođe i da je poseti - kazao je jedan od umjetnika čiji radovi su izloženi, Zdravko Joksimović.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana