Rat i ljubav na mliječnom putu

Mirna Pijetlović
Rat i ljubav na mliječnom putu

Višegrad - Film "Na mliječnom putu" proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice u srijedu uveče je pretpremijerno prikazan u bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu, u Višegradu, dok će premijerno biti prikazan na Filmskom festivalu u Kanu.

Publika je imala priliku da pogleda priču koja je tematski podijeljena u tri dijela. Prvi dio filma govori o ratu i zmiji, drugi o ljubavi, a treći dio ovog dugo očekivanog filmskog ostvarenja posvećen je priči o monaštvu.

Film je urađen prema Kusturičinoj pripovijetki "U zmijskom zagrljaju", koja je objavljena u knjizi "Sto jada".

Ova filmska priča snimana je na atraktivnim lokacijama na Mokroj Gori, u srednjovjekovnom gradu Klobuku u blizini Trebinja i u Andrićgradu, u Višegradu.

U filmu, osim Kusturice, značajne uloge igraju italijanska filmska diva Monika Beluči i priznata srpska glumica Sloboda Mićalović.

- U procesu stvaranja ovog filma, koji je bio dugotrajan, sebe sam stavio u jednu mladalačku poziciju dajući od sebe sve što sam mogao, uključujući i novac i nerve i ljubav prema umjetnosti. Sve to sam pretvorio u jedno veliko žrtvovanje - izjavio je ranije, u toku snimanja filma, reditelj Emir Kusturica.

Kako je istakao ovaj reditelj, publika može da očekuje film koji će biti cjelovit, sa snažnim emocionalnim tačkama, te da će biti "uzbudljive ljepote u skladu sa pričom, koja je krajnje aktivna".

Kusturica je rekao da mlad reditelj koji malo zna, a mnogo osjeća, vrlo lako može da "ispali" film i da on bude divan, dok reditelj u njegovim godinama ima ogromno iskustvo, ali i postoji opasnost da ono što zna pretvori u rutinu.

- Do sada sam u nekim filmovima glumio neke epizodne uloge, ali nikada nisam imao ovako težak zadatak - da sam sebe režiram. To je kao kad biste u životu imali apsolutnu kontrolu nad sobom i vodili sami sebe sa tim superegom i moralističkim aspektom samog sebe - kaže Kusturica.

Naglasio je i to da su apsolutno svi glumci i cjelokupna ekipa bili na visini zadatka.

Festival u Briselu

U Palati lijepih umjetnosti "Bozar" u Briselu sinoć je trebalo da bude otvoren jubilarni, 10. Balkan trafik festival, a specijalni gost je dvostruki nosilac "Zlatne palme" režiser Emir Kusturica. Kusturica je trebalo da održi jednočasovni master-klas, nakon čega je planirano prikazivanje filma "Podzemlje". Svake godine festival ugosti na stotine umjetnika iz Srbije, Rumunije, BiH, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Grčke, Albanije, ali i Francuske, Holandije i Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana