Raspisan konkurs za 24. Lut fest

Srna
Raspisan konkurs za 24. Lut fest

ISTOČNO SARAJEVO-Produkcija "Forum teatar" raspisala je danas konkurs za 24. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", koji bi trebalo da bude održan od 25. do 29. septembra u Istočnom Sarajevu pod motom "Glumac, lutka, animacija", izjavio je Srni direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić. Prema njegovim riječima, konkurs će biti otvoren do 10. maja.

 

"Lutkarsko pozorište danas odlikuje raznolikost žanrova, tehničkih sistema lutaka, stilskih rješenja, visok stepen tipizacije i umjetničke simbolike. Sve to zahtijeva od glumca veliku vještinu, majstorstvo u animaciji i vladanju lutkom kao umjetničkim instrumentom", istkao je Mitrić. 

Glumac, kaže on, pokreće lutku i rađa se jedno od čuda umjetnosti lutkarskog pozorišta - čudo oživljavanja, jer se rađa živi lik, lutka sa karakterom, ali lutka koja nikada u potpunosti ne može vjerno izvesti ljudski pokret. 

"Zbog toga je lik lutke na sceni uvijek spoj živog i neživog, dinamike i statike, koji se naizmjenično prepliću i što je to vidljivije gledaocu, time je jača snaga magije. Jedan od uslova profesionalizma glumca lutkara jeste sloboda da postoji i djeluje po pravilima koja diktira lutka", istakao je Mitrić, koji je direktor i selektor Festivala. 

Organizator 24. "Lut festa" je reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srpske "Forum teatar" Istočno Sarajevo, čiji su ciljevi promocija kulture, lutkarstva i pozorišta za djecu iz cijelog svijeta, stvaranje jedinstvenog kulturnog prostora, ali i očuvanje kulturnog identiteta, tradicije i kulturne baštine. 

Međunarodni Festival lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u skladu sa tim ciljevima i ciljevima i strategijom razvoja kulture doprinosi promociji i popularizaciji lutkarstva, čineći ga dostupnijim djeci svih uzrasta, stvarajući osnov za umjetničko obrazovanje i estetsko uživanje. 

"Ovaj festival posebno je značajan za razvoj kulture i promociju Grada Istočnog Sarajeva, koga je postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva. Tradicija duga skoro četvrt vijeka, učešće velikog broja ansambala iz cijelog svijeta, bogat takmičarski i prateći program, festival jasno i nedvosmisleno imenuju i karakterišu kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u BiH. Izložbe, radionice, Master klas predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti", naglasio je Mitrić. 

On je dodao da se i ove godine očekuju lutkarska pozorišta iz cijelog svijeta sa predstavama koje tragaju za novim oblicima lutkarske umjetnosti, ali ne zanemarujući tradicionalne forme, težeći modernom, savremenom, eksperimentalnom i postmodernom u estetici evropskog i svjetskog lutkarstva. 

Mitrić je istakao da je "Forum teatar", povodom proslave jubileja Teatra "Tuulevski" iz Estonije, koji danas obilježava 35 godina postojanja, simbolično otvorio konkurs za nove festivalske predstave i uputio prigodnu čestitku ovom dugogodišnjem prijatelju i učesniku "Lut festa". 

Mitrić je sa saradnicima, čestitajući jubilej estonskim prijateljima, poželio da njihova "Vodenica" lutkarstva, mnogo godina, melje i stvara nove lutkarske spektakle koji će radovati decu cijelog svijeta. 

"Čekamo Vas da obilježite svoj jubilej na 24. Lut fest", poručio je Mitrić. 

Konkurs za 24. "Lut fest" otvoren je od 10. marta do 10. maja, a više informacija nalazi se na sajtu: www.lutfest.com i društvenim mrežama festivala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana